De klant centraal, Saltro Uitslagenportaal

Een van de innovaties die Diagnostisch Centrum Saltro recent doorvoerde, was het online zetten van een Uitslagenportaal voor patiënten. Hiermee speelt Saltro in op de steeds grotere betrokkenheid van deze groep bij hun behandeling. En nu al blijkt dat Saltro hiermee in een belangrijke behoefte voorziet.

Sam Siemssen, directeur Marktontwikkeling bij Saltro: “De technologie verandert en de patiënt verandert mee. Bij de eerste klachten of pijntjes kijken velen éérst op Google voor ze naar hun huisarts gaan. De patiënt wil zo snel mogelijk weten waar hij of zij aan toe is. Het Uitslagenportaal voorziet in die behoefte: de patiënt kan de uitslagen van het
bloedonderzoek zelf inzien. Daarbij hebben we veel tijd gestoken in het gebruiksgemak, het taalgebruik en de visuele weergave. Dit leidt ertoe dat de gebruikers de uitslag goed begrijpen en kunnen gebruiken in het contact met de huisarts.”

Actievere rol
Saltro gelooft als diagnostisch centrum zeer in de regiefunctie van de patiënt en zet daarop in. Sam Siemssen: “Een goed geïnformeerde patiënt, die de beschikking heeft over zijn data, kan een veel actievere rol spelen in het contact met de zorgverleners en gedurende de eventuele behandeling. En dat is precies de reden voor Saltro geweest om het Uitslagenportaal te ontwikkelen”.

Om de ervaringen te toetsen, heeft Saltro een evaluatieonderzoek uitgevoerd. De ondervraagde patiënten blijken positief over het nut en de gebruikersvriendelijkheid van het portaal. Bijna 90% beoordeelt de toelichting bij de uitslag als ‘Begrijpelijk’ en ‘Goed leesbaar’, en geeft te kennen het portaal een volgende keer weer te zullen gebruiken. Siemssen: “Men is aangenaam verrast door de hoeveelheid informatie die bij de uitslag gegeven wordt. Ruim 80% geeft aan dat de visuele weergave en de toelichting de uitslag duidelijker maken.”

Uit de evaluatie blijkt verder dat Saltro’s Uitslagenportaal een geruststellende werking heeft op de patiënten. Dit komt omdat de tests die de huisarts laat doen, vooral bedoeld zijn om zaken uit te sluiten. Zodoende is 87% van de uitslagen niet afwijkend. Overigens: voor de meeste bloedonderzoeken zijn de uitslagen al binnen 24 uur beschikbaar, vaak sneller dan voorheen dus.

Vergroten van bekendheid
Het Uitslagenportaal is samen met huisartsen ontwikkeld en beschikbaar via hun websites. Dit is over het algemeen een bekend kanaal voor patiënten. Het vormt bovendien vaak een onderdeel van een breder patiëntenportaal. Echter, het is ook gebleken dat veel patiënten zich nog nauwelijks bewust zijn van alle online mogelijkheden. Sam Siemssen: “Het vergroten van de bekendheid is daarom een speerpunt. Het is belangrijk dat zorgverleners patiënten actief blijven wijzen op het bestaan van het portaal.”

Waardevol
Uit de evaluatie van Saltro blijkt dat het merendeel van de huisartsen het portaal als een waardevolle toevoeging ziet, zowel voor de praktijk als de patiënten. “Wij zien het als een waardevolle dienst voor patiënten, maar moeten niet de illusie hebben dat het ons meteen veel tijd gaat opleveren. Het is vooral een extra service”, aldus een van de deelnemende huisartsen. Siemssen verwacht echter dat, naarmate het gebruik van online diensten verder stijgt, het Uitslagenportaal de huisartsenpraktijk wel degelijk zal gaan ontlasten. “Een kwestie van tijd”, aldus Siemssen.

Steeds meer animo
Uiteraard worden de resultaten van de evaluatie gebruikt om het Uitslagenportaal verder te ontwikkelen. “Daarnaast zijn de behoeften van de eindgebruikers en huisartsen leidend”, aldus Siemssen. “Zo blijkt nu reeds dat veel huisartsen graag een toelichting of advies willen kunnen toevoegen, met name wanneer een uitslag afwijkend is. Dit staat dan ook hoog op de agenda om doorgevoerd te worden.”

Sinds de lancering van het portaal stijgt het aantal gebruikers snel. Inmiddels wordt er zo’n honderd keer per dag op het Uitslagenportaal ingelogd. Ruwweg de helft van de logins betreft terugkerende bezoekers. Ook de interesse van de kant van de huisartsen neemt gestaag toe. Siemssen: “De koudwatervrees die we eerst bespeurden maakte plaats voor interesse. Alleen al in het laatste halfjaar is het aantal deelnemende praktijken bijna verviervoudigd!“ Saltro overweegt nu het Uitslagenportaal ook beschikbaar te stellen aan andere partijen, buiten het eigen werkgebied. Het is inmiddels een beproefd concept dat zijn nut dagelijks bewijst, waar ook anderen hun voordeel mee kunnen doen. Zoiets moet je als maatschappelijk betrokken instantie niet voor jezelf willen houden.”

Op saltro.nl/uitslagenportaal staat een Infographic met de belangrijkste kengetallen.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
wervelkolom
MST Introduceert nieuwste robot voor neurochirurgie
Kind in ziekenhuis
Studie naar ‘minder piepjes en alarmen’ op IC gehonoreerd
Innovaties Radiologie
Philips toont nieuwste innovaties op radiologieconferentie
duurzaamheid
Zorgaanbieders moeten samen richting geven aan duurzaamheid
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.