Einde van de telco’s ?

Gevraagd naar mHealth, vertelde ik vorige week dat we doen alsof mHealth en ook e-health een soort virtuele silo’s zijn, terwijl deze dingen gewoon in elkaar overlopen. Hebben we het bijvoorbeeld over mHealth als iemand in zijn eigen huis op basis van WiFi zijn mobiel gebruikt? Volgens mij zijn mHealth en eHealth ‘gewoon’ manieren om de gezondheid(szorg) te leveren aan mensen die daar behoefte aan hebben. Daarom praat ik liever over ‘digital health’, omdat het deel moet uitmaken van onze reguliere gezondheidszorg. Het moet niet van buiten komen, zoals tegenwoordig vaak gebeurt. Dit verhoogt niet alleen de kosten, maar maakt ook de interoperabiliteit lastiger.

We hebben geprobeerd om de impact te meten van de toegenomen connectiviteit en de bandbreedte, vanwege de enorme hoeveelheid data in de medische sector. Smartphones, Smart Watches, connected glucose contactlenzen en pleisters die continu vitale functies meten, staan voor de deur. In een tijdperk waarin de patiënt binnenkort meer data over hem/haarzelf kan genereren dan de professionals, meer en meer statistieken zal zien zoals hartslag, aantal stappen en dergelijke, denk ik echt dat dit zal exploderen.

Maar gaan we dat met ’torens en ‘masten doen’ of komt het uit de ruimte? De recente toename van initiatieven die beweren rond 2020 operationeel te zijn, moeten we serieus nemen.

Overal toegang tot gezondheid

Ik ben ervan overtuigd dat deze ontwikkeling grote kansen brengt voor de volksgezondheid. Vooral in landelijke gebieden, waar digitale gezondheidszorg het meest geschikt voor is. Daar is betrouwbaar internet simpelweg een must.

Internetdekking op elke vierkante centimeter van de wereld… Stel je eens voor wat voor impact dat zal hebben op de mondiale gezondheid, wanneer 3 tot 5 miljard mensen ergens in de komende 10 jaar online komen. Met een verdere ‘delokalisatie’ van de gezondheidszorg dankzij nieuwe technologie die alles op afstand kan regelen, is dat een grote kans.

Hebben we dan nog ‘telco’s? Nu al begint het aantal WhatsApp telefoongesprekken bij mij het aantal traditionele telefoongesprekken te overtreffen. En ja hoor, in het begin zal dit allemaal nog relatief duur zijn. Net als gesprekken met de satelliettelefoon dat waren, of de eerste mobiele telefoons. Maar er is een ‘ruimte-oorlog’ gaande en dus zullen de prijzen heel rap gaan dalen. De betrokken partijen zullen het denk ik ‘gratis’ aan gaan bieden, in ruil voor advertenties…
@lucienengelen

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.