Search
Close this search box.
Search
Door | VIGO

Ik geloof in technologie als verbinder

Esmee Valk is algemeen directeur van GZ-Punt, de organisatie die het platform GZ-Plein ontwikkelt. Ze vertelt in deze blog over hoe zij zich met haar organisatie inzet om de zorg te ondersteunen en digitaal te verbeteren. En hoe GZ-Plein niet alleen mensen veerkrachtiger maakt, maar ook zorg- en welzijnsprofessionals helpt.

Stel je eens voor: Technologie die voor jou aan het werk gaat en het antwoord op jouw vragen al heeft, voordat je je daar zelf bewust van bent, dat is mijn moonshot met GZ-Plein.

Technologie als verbinder

Ik zie technologie als een kans om contact met elkaar te maken, als een zogenaamde ‘digitale steunstructuur’. Waar er vroeger een ‘natuurlijke steunstructuur’ was, die in deze maatschappij voor een deel is weggevallen. Want misschien lijkt technologie ons verder uit elkaar te drijven, omdat je nu eenmaal lekker in je eigen bubbel kunt blijven, maar ik geloof juist dat technologie een verbinder is.

Ik wil met GZ-Plein en de huidige en toekomstige slimme technieken mensen sneller helpen en makkelijker met elkaar in contact laten komen. Met GZ-Plein wil ik een community bouwen, waar je elkaar kunt ontmoeten, met elkaar kunt delen of die kan helpen om het zelf te doen. Zodat je samen veerkrachtiger wordt. En als het nodig is, zijn er professionals als back-up.

Laagdrempelig

GZ-Plein is laagdrempelig voor als je het zelf wilt doen. Geeft je oefeningen of werkt als een gids voor een passend antwoord. Zo geven we mensen zelf de touwtjes in handen en kunnen zij zelf hun ondersteuning op- of afschalen. Ze krijgen goede informatie en psycho-educatie, ondersteund door AI en slimme nudging-technieken.

Je kan op de door jouw gekozen tijd, gewoon vanaf de bank, contact zoeken met gelijkgestemden of bezig zijn met je vaardigheden. Ik geloof er in dat dit bij een deel van zorgvragen goed zonder tussenkomst van een huisarts of andere zorgprofessional kan, want juist hun expertise gebruiken we bij het inrichten van GZ-Plein.

Ervaringen delen

Op GZ-Plein kun je in contact komen met elkaar in ‘communities’, een beveiligde omgeving waar je ervaringen kunt delen over allerlei onderwerpen. Waarbij jij als gebruiker eigenaar van jouw data bent en blijft.

Zo help je elkaar eerst en is de hulpverlener niet of minder snel nodig. Want een volgende stap is niet altijd je huisarts, maar kan ook een yogales zijn of een sociale activiteit in de buurt. En dat heeft misschien zelfs weer een mooie ‘ouderwetse’ sociale steunstructuur tot gevolg!

Ik geloof er in dat we allemaal meer dan ooit klaar zijn voor slimme digitalisering!

Lees meer over GZ-Plein en de tips in ICT&health 6, die vanaf 15 december verschijnt. Of lees een van de artikelen die al in het online magazine verschenen zijn, in ICT&health editie 2 t/m 4.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Innovation Partner
Door
Lees ook
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Volg jij ons al?