300 miljoen voor ontwikkeling stamcel therapie nierziekten

De drie instituten van het nieuwe reNEW consortium ontvangen elke een investering van 100 miljoen euro voor de ontwikkeling van op stamcel gebaseerde therapieën. Met deze financiering willen Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het DanStem Instituut van de Universiteit van Kopenhagen en het Murdoch Children’s Research Institute in Melbourne deze therapieën van het laboratorium naar de patiënt brengen.

De investering is afkomstig van de Novo Nordisk Foundation en heeft een looptijd van tien jaar. Voor het nieuwe reNEW consortium van de drie instituten betekent de investering een enorme impuls voor het onderzoek naar stamcel therapie en de behandeling van nierziekten in het bijzonder. Daarnaast bouwt het reNEW consortium voort op de ambitie van de RegMedXB. Dit is een Vlaams-Nederlands consortium, mede opgericht door de Nierstichting.

“Deze donatie is een fantastische impuls voor dit relatief nieuwe veld binnen de geneeskunde. Ook bouwt het direct voort op de ambitie die mede mogelijk is gemaakt door de Nationale Wetenschapsagenda en waarin we samenwerken binnen landelijke consortia zoals Regmed XB”, zegt Prof. Ton Rabelink van het LUMC.

Stamcel therapie voor nierziekten

Momenteel zijn nierdialyse en niertransplantatie de enige beschikbare behandelingen voor ernstig nierfalen. Daarbij moet aangetekend worden dat transplantatie de beste optie van de twee is. Echter, door een tekort aan donornieren is de wachtlijst daarvoor ook erg lang. Momenteel wachten meer dan 800 patiënten op een nieuwe nier.

Dankzij regeneratieve geneeskunde kunnen die wachtlijsten verkort worden. Mede voor die ontwikkeling werd in 2017, onder andere door de Nierstichting, RegMedXB opgericht. Dat staat voor Regenerative Medicine Crossing Borders en is een samenwerking van onderzoeksinstellingen, overheden, provincies, gezondheidsfondsen en bedrijfsleven in Nederland en Vlaanderen. In 2019 ontving dit consortium een subsidie van 8 miljoen euro van het ministerie van EZK.

Doel van RegMedXB is de ontwikkeling van therapieën voor chronische ziekten, op basis van stamcellen, mini-organen, weefsels en slimme (bio)materialen. Zoals het ontwikkelen van mini-nieren om de functie van de nier te kunnen ondersteunen en op termijn zelfs te vervangen. Het LUMC is een van de partners van dit initiatief. Met het nieuwe reNEW consortium, en de investering van 300 miljoen euro door de die Novo Nordisk Foundation kan een nieuwe impuls gegeven worden aan de samenwerking op het gebied van nieren en stamcellen.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
Volg jij ons al?