Osso VR heeft een medische trainingsapp gelanceerd voor de Apple Vision Pro mixed reality-headset. De app kan worden gebruikt voor een operatietraining. Hiermee kunnen gebruikers virtueel de stappen van twee orthopedische procedures doorlopen. Het gaat om een totale knievervanging en om een zogeheten carpaletunnel-loslating. De Apple Vision Pro-headset wordt getoond tijdens de Apple Worldwide Developers Conference op 5 juni 2023 in Cupertino, Californië.
De app bootst de operatiekamer na waar twee procedures virtueel worden weergegeven. Op die manier kunnen de zorgverleners en de patiënten zich voorbereiden op een operatie. De lancering van Osso VR volgt op de introductie door Siemens Healthineers van een Apple Vision Pro-app waarmee mensen interactieve hologrammen van het menselijk lichaam kunnen bekijken via de headset. De Apple-headset heeft ook mogelijkheden voor handtracking.
Trainingsapp impuls voor onderwijs
Justin Barad, medeoprichter en chief strategy officer bij Osso VR, legde enkele voordelen van de Apple-technologie uit. Hij zei onder meer dat het onderwijs in de gezondheidszorg met de nieuwe vinding is geholpen omdat situaties natuurgetrouw kunnen worden nagebootst. Osso VR heeft nog niet alle inhoud naar het Apple-apparaat gebracht. Het bedrijf biedt via de Osso Academy meer dan 25 orthopedische trainingsmodules aan, waardoor mensen procedures zoals totale schoudervervanging en voorste heupoperaties kunnen oefenen met behulp van virtual reality-headsets.
Mixed Reality
De Apple Vision Pro werd vorig jaar geïntroduceerd en toepassingen voor de MR-headset zijn al volop in ontwikkeling. Mixed reality houdt in dat live opgenomen beelden worden gecombineerd met augmented en virtuele audiovisuele content. De eerste operaties met de Vision Pro van Apple lieten niet lang op zich wachten. Amper drie dagen na de lancering van de headset werd het apparaat in de OK gebruikt door de Amerikaanse neurochirurg Dr. Robert Masson tijdens een aantal wervelreconstructies.
Ook in Groot-Brittannië is de headset al gebruikt tijdens een wervelreconstructie. De OK-verpleegkundige gebruikte de headset om de procedure voor te bereiden, de chirurg te assisteren en om de juiste instrumenten aan te geven.
HoloLens
Een ander manier om te trainen is met de HoloLens van Microsoft. Ook hierbij wordt gebruik gemaakt van MR via een speciale bril. Sommige onderzoekers vinden MR gebruiksvriendelijker, meer aanpasbaar en veelzijdiger dan VR. Het gebruik van MR kwam bij Reade naar voren toen daar ergotherapeut in opleiding, Maaike Bosboom, zag dat een van haar cliënten problemen ervaart met balans en uithoudingsvermogen. Ze bekeek welke interactieve methode het meest geschikt is om te behandelen en kwam op Mixed Reality uit.
Een van de deelnemers vertelt: “Door deze spelenderwijs van oefenen, vergeet je de wereld om je heen. Je wordt ongemerkt moe en vergeet dat je aan het trainen bent.”