Search
Close this search box.
Search

AI-gestuurde triagesoftware wint Zorginnovatieprijs 2023

De ‘Huisartsen van Nederland’ pakten onlangs de juryprijs van tienduizend euro tijdens de uitreiking van de nationale Zorginnovatieprijs 2023. De tweede winnaar was Momo Medical dat de publieksprijs van vijfduizend euro won. Huisartsen van Nederland hebben een slim software-triage-systeem ontwikkeld en Momo Medical biedt een sensoringsysteem aan dat kan detecteren of cliënten in zorginstellingen onrustig zijn.

Op donderdag 30 maart 2023 lieten acht genomineerden hun vernieuwing zien aan het publiek van het Health Valley event. ‘Huisartsen van Nederland’ pakten de vakjuryprijs met hun slimme triagesoftware. Met die software ontstaat een efficiënt patiëntflow managementsysteem, waarmee triage- en praktijkprocessen kunnen worden geoptimaliseerd.

Dit vergroot de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg voor de patiënt, terwijl het de werkdruk vermindert en de capaciteit van de huisartsenpraktijk wordt verhoogd. Met het innovatieve digitale triageplatform willen de Huisartsen van Nederland de toegankelijkheid van de huisartsenzorg verbeteren, zonder het persoonlijk contact met de patiënt te verliezen.

Slimme triagesoftware

De slimme triagesoftware werkt als volgt: De patiënt kan zijn of haar zorgvraag indienen via het patiëntenplatform (24/7 benaderbaar via een webpagina). Het algoritme begeleidt de patiënt aan de hand van de voor de klacht relevante triagevragen, zonder dat dit de assistente tijd kost. Doordat het systeem de reeds getrieerde zorgvraag overzichtelijk aanbiedt aan de assistente – en de AI-machine suggesties doet over de urgentie van de zorgvraag – kost het de assistente in vergelijking tot gewone telefonische triage 60% minder tijd om de zorgvraag af te handelen.

Juryvoorzitter Heleen van Nispen licht de keuze voor de prijswinnaar toe: “Het triagesysteem van Huisartsen van Nederland leidt tot een vervanging en versnelling van een deel van de eerstelijns-werkzaamheden. Tegelijkertijd koestert en combineert het persoonlijk contact.” Een groot voordeel van deze innovatieve triagesoftware is dat deze op praktische wijze kan worden opgeschaald. Belangrijk is dat de inzet van deze software op termijn de toegankelijkheid tot de zorg helpt te borgen.  

Momo Bedsense publieksfavoriet

Van de acht innovatieve bedrijven die zich presenteerden viel de Momo Sense bij het publiek het beste in smaak. Het gaat om een product, een slimme bedsensor met app, dat zijn waarde in de praktijk in zorgcentra het afgelopen jaar al heeft bewezen. De bedsensor Momo Bedsense wordt bijvoorbeeld over het algemeen positief beoordeeld in een recent onderzoek van Anders Werken in de Zorg.

Zorgmedewerkers kunnen met een app de sensor, die op beweging is gericht, met een gekoppelde app goed inschatten of een cliënt geholpen moet worden. Het aantal nachtvisites kan zo omlaag én wordt effectiever. Door te sturen op gedrag van bewoners (rustig of onrustig) kunnen valincidenten en decubitus worden voorkomen. Met 43 procent van de stemmen was Momo Medical duidelijk de favoriet onder het publiek. Daarna volgden SARA Robotics en de BiB stoel die respectievelijk 17 en 9 procent van de stemmen vergaarden.

De Nationale Zorginnovatieprijs geeft de meest innovatieve ondernemingen in de zorg de kans om zichzelf meer zichtbaarheid te verschaffen. De prijs wordt gesponsord door de Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland) en wordt jaarlijks uitgereikt door Zorginnovatie.nl. 

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
AI
AI in de diagnostiek van kinderen met een ontwikkelingsachterstand
Kankeronderzoek
UMCU studenten doen kankeronderzoek met Genmab
Thuismonitoring
Isala voegt 23 zorgpaden toe aan thuismonitoring
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Volg jij ons al?