AI-systeem JBZ beoordeelt longfoto’s op COVID-19

Het beoordelen van een röntgenfoto van de longen door een of meerdere radiologen is een van de snellere manieren om de diagnose COVID-19 te stellen. Het inzetten van kunstmatige intelligentie kan de radiologen daarbij helpen, zo blijkt uit onderzoek dat door het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ), Radboudumc en Bernhoven uitgevoerd is.

Een door middel van deep learning en kunstmatige intelligentie (AI) getrainde computer kan bij het beoordelen van longfoto’s even goed voorspellen of iemand infiltratieve longafwijkingen heeft als een radioloog. De afgelopen periode zijn meer AI-methoden ontwikkeld en onderzocht die mogelijk kunnen bijdragen aan het sneller herkennen van COVID-19 of de impact die de ziekte heeft op longen. Het AI-systeem van het JBZ wordt nu verder doorontwikkeld.

AI-systeem even goed als radioloog

Het onderzoek van JBZ, Radboudumc en Bernhoven maakt gebruik van het deep learning-systeem CAD4COVID-XRay. Tijdens het ’trainen’ van de AI-methode is het systeem ‘gevoed’ met röntgenfoto’s van gezonde longen uit andere ziekenhuizen. Vervolgens zijn 454 longfoto’s van het JBZ beoordeeld door zowel het AI-systeem als de radiologen. In alle gevallen kwamen zowel het AI-systeem als de radiologen tot dezelfde beoordeling of diagnose; of er al dan niet een (COVID-19) longontsteking op de foto zichtbaar is.

Het is voor het eerst dat dit onderwerp is onderzocht. In de volgende fase wordt het AI-systeem extra ‘getraind’, met meer beelden. Ook wordt de mogelijkheid bekeken het systeem te combineren met laboratorium uitslagen. Het volledige onderzoek is gepubliceerd op Radiology.

Het AI-systeem kan bij het beoordelen van longfoto’s even goed longafwijkingen voorspellen als een radioloog.

Essentieel onderdeel toekomstige zorg

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis zet sterk in op artificial intelligence (AI) als essentieel onderdeel van de toekomstige zorg. Daarom heeft het ziekenhuis onder andere een samenwerking gestart met de Diagnostic Image Analysis Group (DIAG) van het Radboudumc en de Jheronimus Academy of Data Science. Het JBZ is bovendien het eerste niet-academische ziekenhuis in Nederland dat AI zelf ontwikkelt en in de praktijk gebruikt.

Zoals reeds benoemd, en hier ook al enkele malen beschreven, bleek uit eerdere onderzoeken ook al dat kunstmatig intelligente systemen tuberculose even goed kunnen diagnosticeren aan de hand van een röntgenlongfoto, als een radioloog. Het inzetten van een AI-systeem voor de diagnose van COVID-19 kan wereldwijd de nodige problemen waar de gezondheidszorg in veel landen nu mee kampt, helpen verlichten. Denk aan gebieden waar niet voldoende radiologen beschikbaar zijn. Of landen waar testkits schaars zijn.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
wervelkolom
MST Introduceert nieuwste robot voor neurochirurgie
Kind in ziekenhuis
Studie naar ‘minder piepjes en alarmen’ op IC gehonoreerd
Innovaties Radiologie
Philips toont nieuwste innovaties op radiologieconferentie
duurzaamheid
Zorgaanbieders moeten samen richting geven aan duurzaamheid
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
Volg jij ons al?