John D. Halamka, president van het Mayo Clinic Platform, is één van de grootste experts ter wereld op het gebied van kunstmatige intelligentie in de gezondheidszorg. (Foto Mayo Clinic)

AI wordt vaste copiloot in ziekenhuisteams

Op 2 november sprak onder meer John D. Halamka, president van het Mayo Clinic Platform over AI in de zorg tijdens een symposium van Amsterdam UMC. Deze absolute koploper op het gebied van de inzet van kunstmatige intelligentie, is ook te gast tijdens het driedaagse internationale ICT&health congres dat plaatsvindt in 2024. In Amsterdam vertelde hij onder meer: "Dit is de eerste keer in de medische geschiedenis dat we zowel genoeg gegevens als genoeg hulpmiddelen hebben om onze aanpak van de gezondheidszorg met AI écht te veranderen"

John D. Halamka, heeft recentelijk op het symposium in het Amsterdam UMC, samen met Folkert Asselbergs, hoogleraar Precision Medicine, de toekomst van kunstmatige intelligentie (AI) in de zorgsector geschetst. Het Mayo Clinic Platform van Halamka staat bekend als een cruciale speler op het snijvlak van medische innovatie en technologische vooruitgang en roept de  zorgwereld  wereldwijd op om gezamenlijk de mogelijkheden van AI te verkennen en te benutten.

In zijn toespraak benadrukte Halamka dat we ons in een uniek tijdperk bevinden waarin de beschikbaarheid van medische data en geavanceerde tools ons in staat stelt om de zorgverlening ingrijpend te transformeren. Het is niet overdreven te stellen dat AI een vaste plek zal veroveren als copiloot binnen medische teams, iets waar Halamka zich sterk voor maakt.

180 AI-modellen ontwikkeld

De ambitie van het Mayo Clinic Platform reikt verder dan de Amerikaanse grenzen. Halamka, met een achtergrond die zich uitstrekt van medische informatica tot aan de frontlinies van de zorgverlening, zoekt actief de internationale samenwerking op. Hij ziet dan ook het aankomende ICT&health World Conference in 2024 als een ideale gelegenheid om globale partners te betrekken bij het vormgeven van deze toekomst. Het platform van Mayo Clinic heeft indrukwekkende resultaten geboekt, met meer dan 180 AI-modellen ontwikkeld, waarvan er 18 door de FDA zijn goedgekeurd. Deze modellen streven ernaar om de precisie van medische procedures, zoals colonoscopieën, significant te verbeteren, waarbij AI assisteert om betere resultaten te bereiken dan de mens alleen.

Onmisbaar element

Naast Halamka, gaf ook Folkert Asselbergs, hoogleraar Precision Medicine, een duidelijke visie op kunstmatige intelligentie tijdens het Amsterdamse symposium. Asselbergs, die AI als een onmisbaar element binnen ziekenhuisteams ziet, benadrukte de noodzaak van transparantie en geduld bij de integratie van AI in de medische praktijk. Hij stelt dat de patiënt moet worden gezien als een actieve deelnemer, met toegang tot eigen data en ziekte-inzicht. Rond de kwestie van data-eigendom, waren Halamka en Asselbergs opvallend eensgezind: AI-gegenereerde data behoort toe aan zowel patiënten als medische professionals.

AI wordt vaste copiloot

Innovaties zoals de implementatie van AI in de analyse van ECG’s bij de Mayo Clinic onderstrepen de potentie van AI. Een recente studie heeft veelbelovende resultaten laten zien in de ondersteuning van artsen bij de diagnose van hart-gerelateerde aandoeningen. Deze ontwikkelingen markeren de overgang naar een nieuw tijdperk van zorg, waarbij AI een steeds prominentere rol inneemt.

Ondanks de vooruitstrevende visie en successen, waarschuwde Halamka ook voor de mogelijke valkuilen bij het gebruik van AI, zoals het gebrek aan transparantie en consistentie bij hulpmiddelen zoals ChatGPT. Hij beklemtoonde het belang van het kritisch benaderen van technologie en de noodzaak om AI als een aanvullend hulpmiddel te zien, geen vervanger van menselijke expertise. Ofwel: AI kan straks in ziekenhuisteams vooral goed functioneren als een copiloot!

Wereldwijde zorgtransformatie

De roep om innovatie en de transformatie die het Mayo Clinic Platform voorstaat, vormen een blauwdruk voor toekomstige ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Het werk van Halamka en zijn collega’s legt de fundering voor een gezondheidssysteem dat beter is afgestemd op de behoeften van de patiënt, ondersteund door geavanceerde technologie en internationale samenwerking. Met geduld, doorzettingsvermogen werken experts als Halamka en Asselberg aan een blijvende innovatie van de gezondheidszorg en komt een wereldwijde transformatie van de gezondheidszorg steeds beter op gang.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Meisjes krijgen steeds vaker te maken met mentale problemen. Een nieuwe e-learning voor professionals én cliënten kan helpen bij een meer gendersensitieve behandeling en het vergroten van de autonomie van cliënten.
Nieuwe e-learning kan ggz-wachtlijsten verkorten
Het Ikazia Ziekenhuis stapt over naar vloeibare zuurstof waarmee het de CO₂ -uitstoot met 86 procent verminderd.
Ikazia kiest voor duurzaam en stapt over op vloeibare zuurstof
monsters
Medicatie testen in een orgaanmachine
toestemming
Campagne gegevensuitwisseling: geef toestemming (of niet)
Innovatieplatform samenwerking onderzoek oncologie
Innovatieplatform voor effectievere ontwikkeling kankermedicatie
tumorgraad
Nauwkeurige tumorgraad meting met machine-learning
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
Volg jij ons al?