Search
Close this search box.
Search

Allereerste geneeskundefaculteit beschikt over digitale snijtafel

Als eerste geneeskundefaculteit heeft de VU in Amsterdam de beschikking over een digitale snijtafel. Met dit geavanceerde apparaat kan op instructieve wijze onderwijs worden gegeven over anatomie. De digitale snijtafel met de chique naam ‘Anatomage’, is een geavanceerd apparaat waarmee je een gescand menselijk lichaam in 3D kunt bekijken. Zo krijgen studenten zicht op organen, spieren en krijgen ze ook beelden van dwarsdoorsnedes van organen.

De VU, die verbonden is aan Amsterdam UMC, bijt met deze digitale snijtafel als eerste gezondheidsfaculteit de spits af. Een primeur voor Nederland is het echter niet want op de SOMT University of Physiotherapy wordt deze oefentafel al langer met succes gebruikt, onder meer om fysiotherapeuten te trainen op het gebied van anatomie.

Anatomielessen in 3D

De Amsterdamse faculteit heeft twee Anatomages gekocht: één voor de afdeling anatomie in de Medische Faculteit en een voor Springlab (KTC, locatie VUmc). Een digitale snijtafel kan, behalve voor anatomielessen, ook worden ingezet voor studenten die extra willen oefenen buiten de reguliere colleges om. Een digitale snijtafel is gekoppeld aan een klinische bibliotheek met een verzameling van meer dan 1000 MRI- en CT-scans van mensen met verschillende aandoeningen. De virtuele trainingstool is een uitstekend hulpmiddel voor onderwijs in anatomie en fysiologie, want met behulp van 3D-visualisatie kan de anatomie van het menselijk lichaam zeer gedetailleerd worden weergegeven.

Virtueel leren met digitale snijtafel

Op een virtuele wijzen leren is een fenomeen dat snel oprukt in de medische wereld. Het gaat hier om een nieuwe en bijzonder effectieve wijze van leren. Steeds vaker worden 3D-simulaties ingezet voor verschillende soorten trainingen. Een recent innovatief voorbeeld vinden we in Zuyderland waar een test is om levensbedreigende en ingewikkelde patiëntcasussen te trainen door de inzet van mixed reality. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een speciale hololens. Een ander voorbeeld vinden we bij ACTA, het academisch centrum tandheelkunde Amsterdam, dat buitenlandse tandartsen high tech VR-trainingen aanbiedt. En nu kunnen studenten aan de VU dus in 3D oefenen op de anatomie van het menselijk lichaam dankzij de digitale snijtafel.

Echt lichaam ingescand

Aäron Spapens vertelt in een video op de website van Amsterdam UMC hoe de digitale snijtafel in de praktijk werkt. “In de tafel wordt een écht menselijk lichaam met een zeer hoge resolutie ‘ingescand’. Met de snijtafel kun je onder meer de werking van een complex orgaan als het hart zeer goed in beeld brengen. Een ander voordeel is dat je allerlei pathologieën, die bijvoorbeeld in preparaten niet goed zichtbaar zijn, toch snel naar de student kunt brengen. Studenten kunnen op de snijtafel echt interactief bezig zijn, snijden, oefenen en informatie ophalen. En ze kunnen dat zo vaak doen als ze willen, want een digitaal lichaam kun je onbeperkt blijven hergebruiken.”

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Regionale participatiehubs
Subsidie voor coalitievorming voor regionale participatiehubs
Wervingscampagne
Bijzondere wervingscampagne Reinier de Graaf
Neuromorphic Computing
Elektronische devices gebaseerd op neuromorphic computing
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
Volg jij ons al?