Search
Close this search box.
Search

Amsterdam UMC publiceert Visie op e-health 2022-2025

In november 2022 is het vernieuwde programma ‘Visie op e-health 2022-2025’ van Amsterdam UMC gepresenteerd. Hierin wordt het belang van inzet van e-health de komende jaren nog eens extra benadrukt. De ondertitel ‘Digitalisering is de aanjager van de transformatie in de zorg’ is wat dat betreft veelzeggend.

Het Amsterdam UMC zet steeds explicieter in op digitalisering. Niet alleen in het ziekenhuis zelf, maar in alle ketens moet hierbij samengewerkt worden om waar mogelijk goede virtuele zorg in te zetten. De visie op e-health 2022-2025 is volgens betrokkenen actueel en ambitieus. Maar er wordt ook expliciet gewezen op een digitale vluchtstrook, want de zorg moet natuurlijk ook toegankelijk blijven voor mensen die niet zo digivaardig zijn.

Digitalisering is aanjager zorgtransformatie

Er wordt in de visie gewezen op de mooie samenwerking die er is tussen de programma’s ‘Samen Digitaal’ en het Citrienprogramma e-health. In 2022 is bij UMC verder de researchschool Digital Health gestart, teneinde wetenschappelijk onderzoek op dit gebied te doen en te werken aan belangrijke netwerken. In het rapport wordt de noodzaak om te digitaliseren duidelijk beschreven: “Digitalisering kan de zorg helpen om een antwoord te vinden om op de toenemende zorgvraag, zonder aan kwaliteit in te boeten.”

Digitalisering is in die zin zonder de belangrijkste aanjager voor de aankomende zorgtransformatie. Met behulp van technologie kunnen de gewenste en noodzakelijke veranderingen worden doorgevoerd, zoals de juiste zorg op de juiste plek, zorg waar mogelijk buiten de ziekenhuismuren verzorgen en het realiseren van waardegedreven zorg.

Amsterdam UMC: Patience preference bij e-health

Het rapport wordt heel concreet als het gaat over de situatie in 2025. Het moet in dat jaar voor patiënten tenminste mogelijk zijn om zelf aan te geven hoe ze voor hun afspraak in de polikliniek willen worden gezien: fysiek of virtueel (patient preference). Tevens moet het dan mogelijk zijn om afspraken online te maken en te verzetten. En voor een selecte groep patiënten zal het mogelijk zijn om op afstand door het ziekenhuis gemonitord te worden.

In de nieuwe visie wordt duidelijk gemaakt dat digitalisering nodig en uitermate belangrijk is. Maar de raad van bestuur van Amsterdam UMC stelt ook dat het geen heilige graal is. “Zorginnovatie is primair een doel en geen middel. Innovatie wordt alleen passend en wetenschappelijk onderbouwd ingezet om de kwaliteit en betaalbaarheid in de zorg ook in de toekomst te bestendigen.” In het zeven pagina’s tellende visierapport wordt er tot slot voor gepleit om de e-health ondersteunende techniek zo eenvoudig mogelijk te houden. Alleen zo kan er voldoende snelheid worden gemaakt. Concreet wordt daarom gekozen voor het uitbouwen van al functionerende platformen zoals Epic en Microsoft. Het patiëntenplatform Epic wordt daarbij de spil bij de digitale interactie met de patiënt. In het rapport staan uiteraard nog andere interessante inzichten op weg naar een ‘digitaler ziekenhuis’. Wie dit wil lezen kan het rapport lezen op LinkedIn.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?