Bij Antonius is een speciale app voor trombosepatiënten gelanceerd die hen onder meer helpt bij zelfmanagement.

Antonius lanceert app voor trombosepatiënten

Op Wereld Trombose Dag, vrijdag 13 oktober, heeft het Antonius Ziekenhuis een speciale app voor trombosepatiënten gelanceerd. Deze app, ontwikkeld door Porta Vita, wordt al met succes in verschillende ziekenhuizen gebruikt. Met deze app kunnen patiënten onder meer direct toegang krijgen tot hun antistollingsdosering, waardoor ze meer controle krijgen over hun behandeling. Trombose is een aandoening waarbij het stollings- en antistollingssysteem van het bloed uit balans is, wat kan leiden tot ongewenste bloedstolsels in de bloedvaten.

De app voor trombosepatiënten biedt meerdere functies, waaronder het tonen van het aantal tabletten dat op een bepaalde dag moet worden ingenomen, de eerstvolgende prikdatum en het volledige doseerschema. Bovendien geeft de app toegang tot essentiële medische gegevens en ontvangen patiënten berichten van de trombosedienst. Een handige functie stelt patiënten in staat om in de app direct aan te vinken welke tabletten ze al hebben ingenomen, waardoor ze hun medicatiebeheer kunnen verbeteren.

Doseeradviseur

Deze app is niet nieuw in de wereld van trombosezorg en werd voor het eerst geïntroduceerd in het Slingeland ziekenhuis in 2019. Een jaar geleden werd de speciale app ook geïmplementeerd door de Trombosedienst Apeldoorn-Zutphen van Gelre ziekenhuizen. Nu, op precies dezelfde datum, heeft de trombosedienst van Antonius er ook voor gekozen om deze innovatieve app te omarmen, vanwege de duidelijke voordelen die het gebruik trombosepatiënten biedt.

Gebruiksvriendelijke app trombosepatiënten

Grietje Woudstra, doseeradviseur bij het Klinisch Chemisch Laboratorium van Antonius, benadrukt op de website van Antonius het belang van digitalisering in de toekomst van de gezondheidszorg. “De Mijn PortaVita app is nu beschikbaar is voor patiënten tot 75 jaar en na deze implementatie krijgen patiënten van 75 jaar en ouder ook de mogelijkheid krijgen om met deze app te werken.” Woudstra verwacht geen problemen bij het gebruik want de app is eenvoudig en gebruiksvriendelijkheid en trombosepatiënten zijn meestal wel al bekend met digitale technologie.

Trombose & facts

Trombose ontstaat wanneer het evenwicht tussen stolling en antistolling in het bloed verstoord is, waardoor bloedstolsels kunnen ontstaan, zelfs als er geen wond is. De behandeling van trombose omvat het gebruik van bloedverdunners om de vorming van stolsels te voorkomen. Het is essentieel dat de behandeling met antistollingsmiddelen effectief en veilig verloopt, waarbij de dosering van de medicatie nauwkeurig moet worden afgestemd op de behoeften van het lichaam.

Zelfmanagement

Voorheen ontvingen patiënten bij Antonius hun dosering en instructies via de post, maar dankzij de introductie van de app is deze informatie nu direct beschikbaar op hun telefoon, tablet of laptop. Deze digitale optie geeft trombosepatiënten meer vrijheid en controle. Tevens geeft de app meldingen voor de volgende prikafspraak en een overzicht van alle medicatie. Patiënten kunnen via de app communiceren met de trombosedienst en wijzigingen in medicatiegebruik, medische ingrepen of vakantieplannen doorgeven.

Grietje Woudstra  benadrukt tot slot, dat ondanks dat deze voordelen misschien klein lijken, het gebruik van de app uiteindelijk duurzamer, efficiënter en patiëntvriendelijker is. “De app voorziet trombosepatiënten van tools en informatie die ze nodig hebben en geeft ze handvatten voor meer zelfmanagement.”

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Meisjes krijgen steeds vaker te maken met mentale problemen. Een nieuwe e-learning voor professionals én cliënten kan helpen bij een meer gendersensitieve behandeling en het vergroten van de autonomie van cliënten.
Nieuwe e-learning kan ggz-wachtlijsten verkorten
Het Ikazia Ziekenhuis stapt over naar vloeibare zuurstof waarmee het de CO₂ -uitstoot met 86 procent verminderd.
Ikazia kiest voor duurzaam en stapt over op vloeibare zuurstof
monsters
Medicatie testen in een orgaanmachine
toestemming
Campagne gegevensuitwisseling: geef toestemming (of niet)
Innovatieplatform samenwerking onderzoek oncologie
Innovatieplatform voor effectievere ontwikkeling kankermedicatie
tumorgraad
Nauwkeurige tumorgraad meting met machine-learning
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
Volg jij ons al?