Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Apple Watch nauwkeurig bij aantonen boezemfibrilleren

Onderzoekers van de Amerikaanse Stanford University School of Medicine hebben met behulp van een virtuele megastudie onder 400.000 mensen achterhaald hoe ze met behulp van een Apple Watch boezemfibrilleren kunnen identificeren. Dit is de belangrijkste oorzaak van beroertes en ziekenhuisopnames in de VS.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

In de Apple Heart Study blijkt dat het met behulp van een mobiele app – die gegevens gebruikt van een hartslagsensor op een Apple Watch – mogelijk is om onregelmatigheden in de hartslag van mensen te identificeren. Uit nader onderzoek bleek dat het hier ging om boezemfibrilleren. Deze aandoening blijft vaak verborgen omdat mensen niet met de symptomen bekend zijn.

Rol draagbare technologie

“Boezemfibrilleren is nog maar het begin”, vertelt Lloyd Minor, MD, decaan van de Stanford School of Medicine in een persbericht van de instelling. “De resultaten van de studie benadrukken de potentiële rol van innovatieve digitale technologie bij het creëren van meer voorspellende en preventieve gezondheidszorg.” Zo wordt volgens Minot de deur geopend voor verder onderzoek naar hoe draagbare technologie zoals een smartwatch gebruikt kan worden voor preventie van ziekten en aandoeningen, één van de belangrijkste doelen van ‘precision health’.

Enkele van de belangrijkste uitkomsten van de studie waren:

  • In totaal ontving slechts 0,5 procent van de deelnemers meldingen van onregelmatige hartslag, een belangrijke bevinding met betrekking tot mogelijke overmelding.
  • Vergelijkingen tussen de Apple Watch en gelijktijdige ECG-opnamen tonen dat het algoritme dat gebruikt werd voor de app een positieve voorspellende waarde van 71 procent had. 84 procent van de tijd bleek dat mensen die een melding kregen van onregelmatige hartslag op dat moment last hadden van boezemfibrilleren.
  • 57 procent van degenen die onregelmatige hartslagmeldingen ontvangen, zocht medische hulp. Volgens Apple was er sprake van meer betekenisvolle gesprekken tussen patiënt en arts, onder meer omdat er meer duidelijkheid was over de noodzaak van een consult.

Invulling onderzoek

Voor de studie werd een Apple Watch (serie 1, 2 of 3) en een iPhone gebruikt. De nieuwste Apple Watch, die een ingebouwd ECG-sensor bevat, was ten tijde van de studie nog niet beschikbaar. Bij een melding van onregelmatige hartslag werd een deelnemer gevraagd om via het bedrijf American Well een teleconsult aan te vragen met een specialist. De deelnemer kreeg vervolgens ambulante ECG-patches via BioTelemetry, die het elektrische ritme van hun hart gedurende maximaal een week registreerden.

Uiteenlopende resultaten

De Apple Watch is de afgelopen jaren bij een reeks onderzoeken ingezet voor detectie van onder meer hartproblematiek, maar ook onderzoek naar slaapapneu, beroertes en Parkinson. De resultaten varieerden per onderzoek, hoewel een meerderheid van de studies positief blijkt over de nauwkeurigheid van de wearable.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen