Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
14 april 2017
Artikel delen

Apple werkt aan sensortoepassing voor continue glucose monitoring

Apple zet nieuwe stappen op het gebied van medische toepassingen. Dat meldt de CNBC. Het zou gaan om sensortechnologie die in staat is om continu de bloedsuikerspiegel te meten. Het bericht is door Apple zelf nog niet bevestigd.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Volgens het bericht werkt een team van biomedische engineers vanuit het hoofdkantoor van Apple in Palo Alto aan de nieuwe meetmethode voor diabetespatiënten. Het team zou zijn opgericht dankzij voormalig CEO Steve Jobs, die een sensor wilde laten ontwikkelen om continu het glucoseniveau te meten op een minder indringende methode dan bloed prikken. Dit moet leiden tot een betere kwaliteit van leven.

De sensortechnologie zou onder meer gebruikt kunnen worden in een volgende Apple Watch. Inmiddels is Apple bezig met haalbaarheidsstudies op locaties in en rond San Francisco. Adviseurs zouden verder bezig zijn met het regelen van de vergunningen. Apple moet voor verkoop van een meetmethode in de VS  goedkeuring van de FDA moeten krijgen. Een dergelijk traject kan tot twee jaar in beslag nemen, maar Apple lijkt al voorbereidend werk te hebben gedaan. Zo is er al in 2014 overleg gevoerd met de FDA. Vergelijkbare goedkeuringstrajecten gelden ook voor Europa en andere werelddelen/landen.

Beter monitoren glucoseniveau via sensors

Continue monitoring van de bloedsuikerspiegel via sensors en wearables kan bijdragen aan het verminderen van het risico’s op hypo’s. In vergelijking met traditionele meetmethoden zoals het prikken van bloed zorgt continue glucose monitoring (cgm) voor tot 50 procent minder risico op zo’n ernstige hypoglykemie, het gevolg van een te lage bloedsuikerspiegel. Dat bleek onder meer uit onderzoek van het Vumc.

Dergelijke sensors worden onder meer al verwerkt in zogeheten slimme sokken, die dit voorjaar door startup Siren Care op de markt zijn gebracht. Deze sokken moeten het voor diabetes patiënten mogelijk maken om ontstekingen in voeten sneller te detecteren met ingeweven sensoren. De firma Roch heeft zelfs een onderhuidse sensor ontwikkeld. Het Eversense CGM systeem is volgens de leverancier op dit moment de enige implanteerbare sensor die continu glucose meet (CGM). De sensor meet tot 90 dagen lang glucosewaarden.

Focus op gezondheid

Apple is sinds 2015 al bezig om medische experts in huis te halen. Dat is onderdeel van een grotere focus op de interessante markt voor gezondheid en het gerelateerde sporten en bewegen.  Zo zijn de SDK’s HealthKit, CareKit en ResearchKit ontwikkeld om derde partijen de mogelijkheid te geven medische en wetenschappelijke toepassingen te ontwikkelen die gebruik maken van het iOS-besturingssysteem en de sensortechnologie in de iPhone en de Apple Watch.

Onder meer de Apple Watch moet steeds meer mogelijkheden krijgen om lichaamsfuncties te meten, wat dan als basis moet dienen voor gezondheidsapps. Overigens wil de huidige Apple-CEO Tim Cook de Apple Watch zelf niet als medisch device neerzetten. Dat zou het slimme horloge te veel beperken, aldus Cook.

Afgelopen november werd volgens iCulture nog gesproken over drie medische toepassingen waar Apple aan zou werken. Het zou gaan om accessoires voor Parkinson-patiënten en hartpatiënten. Daar kunnen we nu dus een extra toepassing aan toevoegen: diabetesmanagement.

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen