Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

ASZ wisselt radiologiebeelden uit via XDM Netwerk

Het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASZ) kan voortaan röntgenfoto’s en MRI- of CT-scans zeer snel digitaal uitwisselen met andere ziekenhuizen of zorginstellingen. Momenteel hebben volgens het ASZ pas zo’n 15 ziekenhuizen in Nederland deze mogelijkheid. “Dat is jammer, want het kan levens redden”, aldus afdelingshoofd informatisering Leo Vaandrager over het zogeheten XDM Netwerk Nederland.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Elk ziekenhuis slaat zijn radiologische beelden op in een op zichzelf staand systeem, genaamd PACS, dat van verschillende leveranciers afkomstig kan zijn. Het ASZ werkt met het PACS van Sectra. Met het XDM Netwerk van Alphatron Medical is het mogelijk om het PACS van verschillende ziekenhuizen met elkaar te laten communiceren, ongeacht de leverancier. Daarvoor is bij elk deelnemend ziekenhuis een kleine technische aanpassing nodig. Die bedroegen in het ASZ een kleine tienduizend euro.

Completer beeld, tijdwinst

Met dit XDM Netwerk zitten radiologische beelden al in het ziekenhuissysteem wanneer de patiënt binnenkomt, aldus een nieuwsbericht van het Dordtse ASZ. Dat maakt het versturen van beelden via dvd’s onnodig. Vaandrager: “Dankzij goede samenwerking tussen Alphatron Medical, Sectra en onszelf, zijn wij nu zelfs het eerste ziekenhuis dat naast de beelden ook de bijbehorende radiologieverslagen kan meesturen en ontvangen, voor een nog completer beeld en meer tijdwinst.”

Vaandrager geeft een voorbeeld van de uitwisseling van radiologische beelden in een acute situatie. “We kregen in Dordrecht een patiënt met een beroerte doorverwezen vanuit het Beatrixziekenhuis in Gorinchem, dat ook is aangesloten op het XDM Netwerk. Voorheen zou in zo’n geval de scan van de hersenen, die nodig is bij de ingreep, op een dvd moeten worden gebrand en meegegeven. Bij ons zou de dvd dan weer moeten worden ingelezen. Maar via het XDM Netwerk was de scan al bij ons binnen, terwijl de patiënt in de ambulance nog onderweg was. De patiënt kon direct door naar de operatietafel waar de beelden al beschikbaar waren.”

Gebruik dvd’s overbodig

Het gebruik van een dvd noemt Vaandrager ‘niet meer van deze tijd’. “De ambulancemedewerkers staan er letterlijk op te wachten. Soms brengt een taxi de dvd na, of zelfs weleens de politie met spoed.” Het afdelingshoofd informatisering verwacht dat het nut van het netwerk groter wordt naarmate meer ziekenhuizen meedoen.

“Het sturen van radiologische beelden lukt alleen als de verzender en de ontvanger allebei deze techniek gebruiken. We zouden door het hele land veel tijdwinst kunnen behalen met zorg in acute situaties, als elk ziekenhuis hierop zou aansluiten. Ik kan geen reden bedenken waarom je dit niet zou doen, als je de patiënt eerder kan helpen en daardoor restschade of misschien zelfs overlijden kan vermijden. Het is veilig en het voldoet aan alle wet- en regelgeving.” Het inzien van een dossier bij een andere zorgverlener vereist normaliter toestemming, maar voor het meegeven van medische gegevens bij een verwijzing, bestaat deze belemmering niet.

Omdat het XDM Netwerk gebaseerd is op open medische en technische standaarden, is het eenvoudig aan te sluiten op ieder merk PACS, stelt Patrick Zondag, manager Software Solutions bij Alphatron Medical. Verder is de technologie ingepast in de workflow van de zorgverleners.

Landelijk XDM Netwerk

Om een landelijk XDM Netwerk te bewerkstelligen heeft Alphatron een centrale Nederlandse XDM-server ingericht met daarbij een landelijk adresboek waarin alle aangesloten Nederlandse ziekenhuizen (op afdelingsniveau) zijn opgenomen en waar aangesloten ziekenhuizen en zorginstellingen veilig mee kunnen communiceren. Het XDM Netwerk Nederland bevat een distributienetwerk van security keys voor de encryptie van de data, zodat alle data versleuteld wordt verzonden.

Het XDM Netwerk werkt volgens de leverancier naadloos en complementair samen met bestaande XDS-infrastructuren. Met de oprichting van het XDM Netwerk Nederland is volgens het Alphatron dan ook nadrukkelijk niet de intentie om de concurrentie aan te gaan met bestaande XDS-infrastructuren maar juist complementair daaraan te opereren. XDS kent een langere doorlooptijd en is relatief kostbaar voor een ziekenhuis, maar kent daarentegen ook meer toepassingsmogelijkheden. Het advies is dan ook om XDS-infrastructuren te blijven inzetten voor structurele (regionale) samenwerkingsverbanden waarvoor men bereid is om een investering te doen in tijd en geld.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen