Search
Close this search box.
Search

AVL kiest voor beeld-gestuurde bestraling prostaatkanker  

Bij het Antoni van Leeuwenhoek voert men bestralingen voor prostaatkanker nu standaard uit met beeld-gestuurde uitwendige bestralingstechnieken. Tegenwoordig zijn dankzij topapparatuur, zoals de MR-Linac, namelijk zeer nauwkeurige bestralingen mogelijk waardoor de traditionele voordelen van een operatieve brachytherapie vervallen. Deze vorm van inwendige bestraling wordt bij AVL voor prostaatkanker daarom niet langer aangeboden.

Bij de behandeling van prostaatkanker wordt in de praktijk in steeds meer ziekenhuizen gekozen voor uitwendige beeld-gestuurde bestraling van de tumor. Daarbij is het uiteraard belangrijk om ervoor te zorgen dat al het tumorweefsel vernietigd wordt. Maar het is net zo belangrijk zo min mogelijk gezond weefsel te beschadigen om bijwerkingen, zoals erectieverlies, plasklachten of darmklachten te voorkomen. Met de MR-Linac techniek, die bij AVL maar ook bij UMC Utrecht wordt ingezet, lukt het goed om dergelijke bijwerkingen zoveel mogelijk te voorkomen dankzij zeer nauwkeurige en real-time bestraling.

Brachytherapie niet langer aangeboden

In de praktijk werkt deze beeld-gestuurde technologie zo goed, dat de afdeling radiotherapie van AVL heeft besloten om bestralingen voor prostaatkanker voortaan standaard uit te voeren met
beeld-gestuurde uitwendige bestralingstechnieken, in het bijzonder met de MR-linac. Die vorm van behandeling biedt inmiddels een hoge kans op genezing, maar heeft dus ook minder bijwerkingen.

Het werkt zelfs zo goed dat de klassieke operatieve brachytherapy in AVL niet langer wordt aangeboden, maar ingeplande patiënten worden echter nog wel op deze manier behandeld. Brachytherapie is een vorm van bestraling van binnenuit waarbij een radioactieve bron in het lichaam wordt gebracht, terwijl de nieuwere technologie werkt met beeld-gestuurde uitwendige bestraling.

Beeld-gestuurde bestraling is nauwkeurig

Wouter Vogel, radiotherapeut-oncoloog bij AVL is enthousiast over de mogelijkheden die de moderne beeld-gestuurde bestralingsapparatuur biedt. “We beschikken over moderne apparatuur voor zeer nauwkeurige bestralingen, zoals versnellers met ingebouwde MRI of conebeamCT scanners. We kunnen met deze apparatuur de prostaat en de tumoren daarin veel beter zien, waardoor we nauwkeuriger kunnen bestralen. De bestralingen kunnen iedere dag worden aangepast aan de positie van de prostaat en de omliggende organen, waardoor de prostaatkanker met zekerheid wordt geraakt en tegelijk minder ongewenste straling terechtkomt in gezonde weefsels.”

De standaard uitwendige bestraling kan bij AVL in 5 sessies gedurende twee weken worden gegeven. Een zichtbare tumor in de prostaat kan indien nodig een extra dosis (boost) krijgen zonder dat dit extra bijwerkingen geeft. Hierdoor wordt de kans op genezing verhoogt. Door de hogere dosis bestraling is hormoontherapie minder vaak nodig en ook zogeheten goudmarkers hoeven niet langer in de prostaat te worden geplaatst. Alles bij elkaar scheelt de nieuwe aanpak tijd, kosten en bijwerkingen, terwijl de patiënt een hoge kans op genezing bereikt en er meer behoud is van kwaliteit van leven.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?