Search
Close this search box.
Search

Betere diagnose baarmoederkanker met AI

Met het menselijk oog is op microscopiebeelden niet te zien welke DNA-veranderingen er in een tumor zitten. Zodoende kan een mens zelf niet zien welk type baarmoederkanker de patiënt heeft. Pathologen van het LUMC zochten daarom hulp in de vorm van AI, die ze ondersteunt om de diagnostiek en de behandeling van baarmoederkanker te verbeteren. Die methode blijkt succesvol en de resultaten van deze aanpak zijn onlangs gepubliceerd in The Lancet Digital Health.

Baarmoederkanker is de meest voorkomende tumor van de vrouwelijke geslachtsorganen. Binnen het LUMC wordt veel onderzoek gedaan naar dit type tumor. De studie naar de inzet van AI draagt volgens de onderzoekers bij aan de verdere verbetering van de diagnostiek en behandeling van baarmoederkanker.

2.000 beelden baarmoederkanker

Om dit te realiseren moet wel eerst de software met de kunstmatige intelligentie worden gevoed met heel veel beelden. De onderzoekers van LUMC gebruikten daarvoor microscopiebeelden van baarmoederkanker van ruim 2.000 vrouwen die deelnamen aan de klinische PORTEC studies, gecoördineerd vanuit het LUMC door hoogleraar Carien Creutzberg. Met die unieke beelden kon het AI-systeem snel leren om verschillende soorten baarmoederkanker te onderscheiden. Belangrijk is dat het ontwikkelde model de onderzoekers toont waar de visuele informatie voor de voorspellingen verborgen ligt in het weefsel. Het ontwikkelde AI-model is dus geen blackbox zoals veel andere AI-gestuurde systemen.

AI helpt bij diagnose én behandeling

Steeds vaker wordt AI, net als bij LUMC, ingezet om specialisten te ondersteunen bij het stellen van de diagnose kanker én bij de behandeling. Een nieuw geautomatiseerd systeem, ontwikkeld door onderzoekers van het UMC Utrecht, is bijvoorbeeld in staat om met behulp van AI, snel en nauwkeurig MRI-foto’s van borsten met dicht borstklierweefsel te inspecteren. Het systeem zorgt ervoor dat de radioloog alleen nog foto’s te zien krijgt waarop afwijkingen geconstateerd zijn en mogelijk sprake is van borstkanker. Maar ook bij darmkanker wordt al dankbaar gebruik gemaakt van AI, bijvoorbeeld om tijdens de operatie beginnende tumoren aan te wijzen door er een vierkantje omheen te plaatsen.

DNA-veranderingen 

Bij het LUMC helpt AI nu dus om verschillende soorten baarmoederkanker te identificeren, want met het blote oog kunnen geen DNA-veranderingen worden gezien. De onderzoekers lichten dit toe op de website van LUMC: ‘DNA-veranderingen in een tumor zijn bepalend voor het gedrag van de tumor en het beloop van de ziekte, zoveel is de afgelopen jaren duidelijk geworden, mede door werk in het LUMC. Er zijn vier type baarmoederkanker te onderscheiden, met elk een ander ziektebeloop. Het is belangrijk voor patiënt en arts om te weten om welk type tumor het gaat, maar op dit moment zijn hiervoor kostbare, aanvullende DNA-testen nodig. Met AI kan die situatie ingrijpend veranderen.’

Sarah Fremond, PhD-student bij Pathologie in LUMC vertelt: “Door deze studie wilden we meer te weten komen over de relatie tussen het uiterlijk van de tumor en de onderliggende DNA-veranderingen. Met dit werk hebben we geleerd welke gebieden in de tumoren de belangrijkste visuele informatie bevatten voor diagnostiek en waar pathologen zich dus op moeten focussen.”

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
Volg jij ons al?