Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Brits onderzoek naar ademtest vroegtijdige diagnose kanker

Britse onderzoekers hebben een klinisch onderzoek gestart om een ademtest te ontwikkelen waarbij moleculen worden geanalyseerd die in een vroeg stadium de aanwezigheid van kanker tonen. Het is volgens de wetenschappers de eerste test in zijn soort om meerdere soorten kanker te onderzoeken.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De ademtest heeft een groot potentieel om een niet-invasieve kijk te bieden op wat er in het lichaam gebeurt en zou kunnen helpen om kanker vroeg te vinden, wanneer de kans groter is dat een behandeling nog effectief is. Het Cambridge Centre voor kankeronderzoek voert de zogeheten PAN Cancer-studie voor vroege detectie van kanker in de adem uit samen met Owlstone Medical, aldus ICT&health Internationaal.

Aanvullende, niet-invasieve ademtest

Nu worden signalen voor het ontstaan van kanker vooral gehaald uit bloed- en urinemonsters. Een test die via adem werkt, kan een aanvullende, niet-invasieve methode bieden. Ademmonsters van mensen worden in de klinische proef met de Breath Biopsy-technologie van Owlstone verzameld om te zien bepaalde geurmoleculen onder de noemer vluchtige organische stoffen (VOC’s, volatile organic compounds) worden genoemd, kunnen worden gedetecteerd.

Professor Rebecca Fitzgerald, hoofdonderzoeker bij het Cancer Research UK Cambridge Center, benadrukt de noodzaak om nieuwe hulpmiddelen ontwikkelen die helpen kanker eerder te detecteren en te diagnosticeren en patiënten zo een betere overlevingskans geven. “Via deze klinische proef hopen we signalen te vinden die nodig zijn om kankers eerder te detecteren. Het is de cruciale volgende stap in de ontwikkeling van deze technologie, waarmee mogelijk de weg vrijgemaakt wordt voor een universele ademtest.”

Identificeren patronen

Wanneer cellen biochemische reacties uitvoeren als onderdeel van hun metabolisme, produceren ze een reeks VOC’s. Als hun metabolisme verandert, zoals bij kanker en verschillende andere aandoeningen, kunnen cellen een ander patroon van VOS vormen. De onderzoekers proberen deze patronen te identificeren met de Breath Biopsy-technologie van Owlstone Medical.

De onderzoekers in de proef zullen monsters van 1.500 mensen, waaronder proefcontroles bij gezonde mensen, verzamelen om VOC’s in de ademhaling te analyseren. Zo willen ze zien of ze signalen van verschillende kankertypes kunnen detecteren. De klinische proef zal beginnen met patiënten met vermoedelijke slokdarmkanker en maagkanker en dan uitbreiden naar prostaat-, nier-, blaas-, lever- en alvleesklierkanker in de komende maanden.

Ademtest in eerstelijn

Door breed over diverse kankertypes heen te kijken, moet de studie helpen te achterhalen welke signalen van welke kankertypes gelijk of verschillend zijn en hoe vroeg het mogelijk is om deze signalen op te pikken. Sommige proefpersonen zullen worden gediagnosticeerd met kanker. Hun monsters worden vergeleken met mensen die de ziekte niet ontwikkelen. Als de technologie nauwkeurig genoeg is, hoopt het team dat adembiopten in de toekomst kunnen worden gebruikt in huisartspraktijken. Dan kan al in de eerstelijn bepaald worden of patiënten moeten worden doorverwezen voor verdere diagnostische tests.

Bijna de helft van de kankers wordt in Engeland pas in een laat stadium gediagnosticeerd. Detectiemethoden zijn tegen die tijd bovendien vaak zeer invasief. Dit benadrukt het belang van vroege detectie, in het bijzonder bij varianten zoals slokdarmkanker. Slechts 12 procent van de slokdarmkankerpatiënten leeft na de diagnose 10 jaar of langer. De komende jaren stopt het Cancer Research UK centrum in Cambridge ruim 20 miljoen pond in onderzoek naar vroegtijdige detectie-methoden.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Wilt u ook weten hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst nu al implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, maar het aantal nog beschikbare plaatsen zijn beperkt. Dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen