Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Call voor onderzoek naar geavanceerde biomaterialen

NWO en de São Paulo Research Foundation (FAPESP) publiceren eind juni of begin juli hun negende gezamenlijke call: Advanced Healthcare Materials. De call is onderdeel van het Merian Fund. De focus ligt inter- en transdisciplinair onderzoek naar geavanceerde biomaterialen voor toepassingen binnen de gezondheidszorg. De deadline voor het indienen van intentieverklaringen is in september, voor vooraanmeldingen waarschijnlijk medio november.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het toepassingsgebied van het programma van de Advanced Healthcare Materials call van FAPESP-NWO bestrijkt het brede scala van de natuur-, biologische en chemische wetenschappen. Die vormen de basis voor de ontwikkeling van biomaterialen en van de biomedische en klinische disciplines waarbinnen deze worden gebruikt.

Meerwaarde biomaterialen

Biomateriaalkunde is een van de snelst groeiende onderzoekgebieden van dit moment. Dat heeft vooral ook te maken met de bijdrage die biomaterialen aan verbeteringen binnen de gezondheidszorg met grote maatschappelijke impact voor de toekomst kan leveren.

Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van kunstmatige organen. Zo wordt in Nederland al enkele jaren gewerkt aan de ontwikkeling van een implanteerbare kunstnier op basis van levende cellen. Een ander voorbeeld is de ontwikkeling van een biomateriaal waarmee het gedrag van cellen op een dynamische manier aangestuurd kan worden, zogenoemde slimme biomaterialen.

“Vooruitgang op dit gebied vereist een multidisciplinaire aanpak, waarbij wetenschappers (bijvoorbeeld chemici, fysici, wiskundigen, biologen, artsen en clinici) zowel onderling samenwerken als met ingenieurs en producenten. Verwacht wordt dat de Nederlandse en Braziliaanse onderzoeksamenwerking baanbrekende resultaten opleveren die in de toekomstige behoeften van de geneeskunde kunnen voorzien”, zo stelt NWO.

Overstijgen wetenschappelijke disciplines

Consortia die op deze call inschrijven dienen bij hun gezamenlijke onderzoeksprojecten de grenzen tussen de wetenschappelijke disciplines te overstijgen (interdisciplinariteit) en te zorgen voor de integratie van wetenschappelijke inzichten en praktijkkennis (transdisciplinariteit).

Dit betekent dat het onderzoek zich op de volledige kennisketen moet richten. Van fundamenteel onderzoek tot toegepast en praktijkgericht onderzoek. “Om de maatschappelijke relevantie van hun onderzoek te vergroten dienen aanvragers eveneens samen te werken met maatschappelijke partijen zoals overheids- en semioverheidsinstellingen en particuliere organisaties”, aldus NWO.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen