Catharina Ziekenhuis wil beste zorg tegen lagere kosten realiseren

Het Catharina Ziekenhuis (Eindhoven) gaat binnen het Topzorg-programma van het hart- en vaatcentrum onderzoeken of het de beste zorg kan leveren tegen lagere kosten. Dit moet onder meer gebeuren door zorgprocessen slimmer in te richten en met het invoeren van technologische en digitale innovaties. Zo wil het ziekenhuis naast meer aandacht voor uitkomsten van behandelingen ook de focus leggen op onnodige kosten.

“Wanneer we bij gelijkblijvende of betere zorguitkomsten de kosten kunnen verminderen, is dat winst voor zowel het ziekenhuis, de verzekeraar, de maatschappij én de patiënt”, stelt Dennis van Veghel, programmamanager Topzorg in het Catharina Ziekenhuis. “Als we kosten kunnen besparen, komt er ook nog eens meer ruimte voor innovatie en verbetering.”

Verborgen inzichten

Waar ziekenhuizen vaak per afdeling een budget toekennen, komen patiënten voor hun behandeling vaak bij meerdere afdelingen terecht. Inzichten die een behandeling efficiënter of beter kunnen maken, blijven zo vaak verborgen. Hetzelfde geldt voor de zorgkosten.

“Denk bijvoorbeeld aan het aantal keren dat een patiënt voor of na een behandeling de eerste hulp bezoekt”, vervolgt Van Veghel. “Andere voorbeelden zijn de hoeveelheid diagnostiek die wordt ingezet, of een behandeling kan worden uitgevoerd in dagbehandeling of dat een opname noodzakelijk is en als dat noodzakelijk is hoe lang de ligduur in het ziekenhuis is.”

Verbeteringen realiseren

Door deze beschikbare data op een nieuwe manier te bestuderen, verwachten onderzoekers binnen het hart- en vaatcentrum gerichter verbeteringen door te kunnen voeren waardoor zorgprocessen slimmer kunnen worden ingericht en zowel de kwaliteit van zorg als de efficiëntie verbetert.

De betrokken onderzoekers hebben een methode ontwikkeld waarbinnen artsen, financieel deskundigen en patiënten inspraak hebben in de selectie van zogenoemde ‘kostendrijvers’, aldus Van Veghel. “Deze methode geeft ons een beeld wat de belangrijkste kostendrijvers zijn, maar ook welke zorgactiviteiten die kosten veroorzaken.”

De programmamanager Topzorg verwacht dat verdere verbeteringen mogelijk zijn door processen nog slimmer in te richten en technologische innovaties door te voeren. Voorbeelden van dergelijke innovaties zijn e-health toepassingen zoals telemonitoring via de Healthdot van Philips. De methodiek wordt in eerste instantie geïmplementeerd binnen het Catharina Ziekenhuis. Daarna zal deze worden uitgerold binnen het Nederlands Hart Netwerk om ook samen met verwijzers de zorgketen te optimaliseren.

Subsidies Catharina Ziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis heeft twee subsidies van drie miljoen euro van ZonMW gekregen voor complexe zorg rondom darmkanker en hart- en vaatziekten. Het hart- en vaatcentrum wil met deze subsidie zijn rol als koploper bij de ontwikkeling en implementatie van medische innovaties verder versterken.

De subsidie wordt ingezet voor onderzoek naar technologische innovaties en beslissingsondersteuning op basis van kunstmatige intelligentie. Dat geldt met name op het gebied van preventie, verbeterde uitkomsten en kostenbeheersing bij drie veelvoorkomende hartaandoeningen: verstopte kransslagaderen, vernauwde hartklep en boezemfibrilleren.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Volg jij ons al?