Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Chirurgen MMC zetten robotarm in bij operatie

Chirurgen van het Maxima Medisch Centrum (MMC) hebben voor het eerst geopereerd met een robotarm. Het operatiehulpmiddel combineert volgens het Eindhovense ziekenhuis de precisievoordelen van robotchirurgie met de snelheid van een traditionele kijkoperatie. Tot voor kort werd de toepassing alleen in ziekenhuizen buiten Europa gebruikt. De chirurgen hebben enkele maanden met de robotarm geoefend.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Met de robotarm kan er nauwkeuriger en eenvoudiger gehecht worden in de buik- en borstholte. De techniek wordt voornamelijk ingezet bij maagdarm-, lever- en longoperaties, waarbij relatief veel gehecht moet worden. Het instrument wordt als een verlengstuk aan de arm van de chirurg bevestigd. De punt volgt de hand- en de polsbeweging van de chirurg. Hierdoor zijn er minder schouderbewegingen nodig en wordt opereren een stuk minder belastend.

Geoefend met robotarm

Chirurgen Frank van den Broek en Wouter Leclercq hebben sinds maart met de robotarm geoefend. Leclerc volgde de ontwikkelingen van deze techniek in Amerika al langere tijd en maakt er nu in Nederland als eerste chirurg gebruik van. “Dit instrument vergroot ons bewegingsbereik en maakt complexere bewegingen mogelijk, waardoor we ook op tot nu toe moeilijk bereikbare plaatsen in het lichaam kunnen opereren. Doordat we met nog meer precisie kunnen bewegen, raakt omliggend weefsel minder beschadigd.”

Landelijk claimt het MMC een vooraanstaande rol op het gebied van kijkoperaties (laparoscopie). De afdelingen chirurgie, gynaecologie en urologie werken nauw samen op dit gebied en maken gebruik van de nieuwste technieken. Door jarenlange ervaring kunnen vrijwel alle operaties uitgevoerd worden via een kijkoperatie. De voordelen van kijkoperaties zijn groot: er zijn minder complicaties, de patiënt herstelt sneller en ligt korter in het ziekenhuis.

Een moeilijkheid van deze techniek is echter het hechten in kleine ruimtes van het lichaam. De polsgewrichten van een operatierobot zijn daarvoor de oplossing. De kosten en tijdsinvestering maken het echter onmogelijk om elke ingreep met een operatierobot uit te voeren. De robotarm van FlexDex biedt een tussenoplossing, vertelt Leclercq.

Per operatie afweging

“Lang niet alle ingrepen hoeven met een robot of robotarm uitgevoerd te worden. Per ingreep maken we een afweging tussen de verschillende technieken; waar het kan met een normale kijkoperatie, waar het moet met een robotarm.” Voor complexere operaties in kleine ruimtes in het lichaam biedt deze robotarm volgens hem een uitkomst.”

Medio oktober neemt MMC op locatie Veldhoven een compleet nieuw operatiecomplex en centrum voor dagbehandeling in gebruik. Er komen dan acht nieuwe hypermoderne operatiekamers met de nieuwste medische apparatuur. Omdat de robotarm geen aanpassingen aan de operatiekamers vereist, kan deze in de aanloop naar het nieuwe OK-complex alvast in gebruik genomen worden.

Meer weten over de toegevoegde waarde van zinnige zorginnovaties én de implementatie? Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden. Wilt u ook aanwezig zijn? Reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen