CoronIT-platform verhoogt COVID-19 testcapaciteit

Een van de uitdagingen die de coronacrisis met zich meebracht was het opschalen van de capaciteit van COVID-19 tests. In opdracht van de overheid is daarvoor het centraal IT-platform CoronIT opgezet waar op korte termijn alle testlaboratoria aangesloten moesten worden. Met medewerking van MIPS, leverancier van de LIS-oplossing 'GLIMS' voor microbiologielaboratoria, zijn alle 12 testlaboratoria van de GGD's op het CoronIT-platform aangesloten. De komende weken volgen nog minimaal 15 andere laboratoria.

Sinds begin juni kan iedereen in Nederland die coronavirus klachten heeft zich bij een GGD testlocatie laten testen op COVID-19. De uitslag van die test wordt binnen 48 uur bekendgemaakt. De afgenomen testmonsters worden daarvoor onderzocht in een microbiologielab. Het vergroten van de testcapaciteit is daarvoor van groot belang.

Testcapaciteit verhogen

Het CoronIT-platform is opgezet om het screeningsproces van de testlaboratoria te ondersteunen. Op dit moment zijn alle 12 GGD testlabs aangesloten op het platform. Om de testcapaciteit verder te vergroten, wanneer de GGD labs hun limiet bereikt hebben, worden de komende weken nog 15 testlaboratoria op het CoronIT-platform aangesloten.

Via het platform word data uitgewisseld met de laboratoriuminformatiesystemen (LIS) van de labs. De software en ondersteuning om GLIMS LIS met CoronIT te laten communiceren werd geleverd door MIPS; een order- en rapportagekoppeling. Hiermee kunnen de labs snel elektronische orders ontvangen voor COVID-19 analyses en de uitslagen terugsturen naar de GGD’s.

Snel en duurzaam

De snelheid waarmee de GGD labs aan het CoronIT-platform gekoppeld zijn heeft indruk gemaakt. “Als projectleider voor de lab-koppeling wil ik de snelheid benadrukken waarmee alles opgepakt werd,” aldus Laurens Groenewegen, Informatie Architect bij GGD Amsterdam.

“Op 10 april kregen we het verzoek om de lancering van het CoronIT platform te ondersteunen. Er werd onmiddellijk een speciale MIPS-taskforce opgericht om een snelle implementatie mogelijk te maken. We stelden ook een inrichtingshandleiding samen voor onze klanten, waarmee ze hun GLIMS-systeem zélf kunnen configureren om elektronische berichten uit te wisselen met de software van de GGD’s”, zegt Patrick van den Brink, Customer Services Manager van MIPS.

“Samen met de andere partijen die betrokken zijn bij dit project hebben we ook een duurzame constructie gecreëerd. Sommige van onze klanten hebben nu al laten weten dat ze onze oplossing willen behouden, zodat ze die direct kunnen inzetten bij eventuele nieuwe uitbraken in de toekomst”, zo vervolgt van den Brink van MIPS.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
mock-up operatiecentrum
Oefenenen in mock-up van nieuw operatiecentrum UMCG
Lichaamsgeluiden wearable
Akoestische wearable monitort lichaamsgeluiden
Digitaal contact
Uw Zorg Online en BeterDichtbij integreren digitale diensten
Partnerportaal
Eenmalig inloggen bij partnerportaal voor juiste informatie
Het programma HDAB-NL wil een veilige toegang waarborgen tot gezondheidsgegevens.
VWS start programma Health Data Access Body (HDAB-NL)
Hartcentrum samenwerking
Bundelen van krachten moet leiden tot één hartcentrum
Volg jij ons al?