Samenwerken met Dedalus om een oplossing te leveren op basis van onze Nationale Terminologieservices zal de adoptie van standaardterminologie in al onze gezondheids- en zorginstellingen vergroten.

Dedalus levert oplossing voor Nederlandse Nationale terminologieservices

Nictiz, de Nederlandse kennisorganisatie voor digitale informatievoorziening in de zorg, werkt samen met Dedalus en CSIRO, het nationale wetenschapsbureau van Australië. Dedalus gaat aan Nictiz een terminologieoplossing leveren. Deze oplossing maakt het mogelijk om codes tussen verschillende organisaties sneller en gemakkelijker te koppelen.

Nictiz ontwikkelt en onderhoudt nationale standaarden voor de uitwisseling van gezondheidsinformatie en levert nationale terminologieservers. Tevens is de kennisorganisatie het nationale uitgiftecentrum voor SNOMED CT in Nederland. Om de gezondheidszorg in Nederland toekomstbestendig te maken, werd een Nationale Gezondheidsinformatie Strategie opgezet. Als onderdeel van die strategie hadden ze een manier nodig om kennis te centraliseren en gebruikers in staat te stellen gegevensnormen gemakkelijk te vinden en te implementeren. Dedalus kan daarbij gericht helpen omdat haar oplossing het mogelijk zal maken om codes tussen verschillende organisaties sneller en gemakkelijker te koppelen. Dit kan de uitwisseling van gegevens en informatie tussen organisaties vergemakkelijken en vereenvoudigen.

Veilige en efficiënte terminologieserver

Chantal Schiltmeijer, technisch implementatieadviseur bij Nictiz, “We werken samen met Dedalus om een oplossing te realiseren voor onze Nationale Terminologieservices. Deze oplossing, die met name draait om slimmere codering, zal de adoptie van standaardterminologie in al onze gezondheids- en zorginstellingen vergroten en geeft ons een veilige, betrouwbare en robuuste omgeving die volledig beheerd wordt. De Nationale Terminologieserver (NTS) is veel meer dan een standaard FHIR-server en maakt het gemakkelijker voor systemen om dezelfde codesystemen te gebruiken, maar zonder alle ontwikkelingsinspanningen – dat is waar de “magie” van deze technologie gebeurt.”

Consistente terminologieservices Nictiz

De FHIR-conforme terminologieserver werkt met nationale en lokale codes om te zorgen voor consistentie bij het delen en hergebruiken van geregistreerde gegevens. Via de Terminologieservices zal Nictiz een “one-stop-shop” creëren voor standaardterminologie in Nederland en verder streven naar gestandaardiseerde gegevens en interoperabiliteit tussen organisaties.

Eenheid van Taal

Nictiz heeft de Nationale Terminologieserver (NTS) opgericht om softwareleveranciers en datascientists te helpen internationale en nationale terminologiecontent, zoals SNOMED en de Nederlandse Labcodeset, up-to-date te houden. De NTS maakt het gemakkelijker om normen te implementeren die nodig zijn om een ‘eenheid van taal’ te bereiken.

Als FHIR®-conform zorgt de Terminologieserver ervoor dat gegevens op een gestandaardiseerde manier worden vastgelegd, gedeeld en geanalyseerd. Bijvoorbeeld, internationale terminologieën en classificaties zoals SNOMED en LOINC, en nationale terminologieën zoals de NHG-tabellen, worden vertaald in gestandaardiseerde FHIR-resources die vervolgens kunnen worden gebruikt en gedeeld binnen het gezondheids- en zorgecosysteem.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Meisjes krijgen steeds vaker te maken met mentale problemen. Een nieuwe e-learning voor professionals én cliënten kan helpen bij een meer gendersensitieve behandeling en het vergroten van de autonomie van cliënten.
Nieuwe e-learning kan ggz-wachtlijsten verkorten
Het Ikazia Ziekenhuis stapt over naar vloeibare zuurstof waarmee het de CO₂ -uitstoot met 86 procent verminderd.
Ikazia kiest voor duurzaam en stapt over op vloeibare zuurstof
monsters
Medicatie testen in een orgaanmachine
toestemming
Campagne gegevensuitwisseling: geef toestemming (of niet)
Innovatieplatform samenwerking onderzoek oncologie
Innovatieplatform voor effectievere ontwikkeling kankermedicatie
tumorgraad
Nauwkeurige tumorgraad meting met machine-learning
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
Volg jij ons al?