Search
Close this search box.
Search

Deelnemers VIPPtathon pakken problemen in uitwisseling aan

Deze maand gaan deelnemers aan het VIPP-programma aan de slag om praktische problemen in de uitwisseling van gegevens aan te pakken. Het gaat om fouten en andere issues die afgelopen januari werden opgespoord tijdens de tweede zogeheten VIPPtathon. Een deel van de destijds gevonden problemen is al opgelost, de rest wordt in maart grondig geanalyseerd, zo laat VIPP weten. De issues waren vooral cosmetisch van aard.

VIPP staat voor Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt & Professional. Het ruim zes jaar bestaande implementatie- en subsidieprogramma moet uitwisseling van medische gegevens tussen instellingen en patiënten versnellen in de ziekenhuissector. Voor andere zorgsegmenten – zoals huisartsen, langdurige zorg, ggz en apotheken – zijn vergelijkbare programma’s opgetuigd. Voor ziekenhuizen, categorale instellingen en klinieken ligt er een deadline op 30 juni 2023. Dan moeten zij aan alle eisen van VIPP 5 voldoen en eindigt dit programma ook officieel.

Tweede VIPPtathon

Om alle VIPP 5-deelnemers te helpen bij het voldoen aan de eisen uit de twee VIPP 5-modules, hield het programma afgelopen januari een tweede VIPPtathon. Hierbij gingen zorginstellingen en leveranciers aan de slag met gegevensuitwisseling tijdens de VIPPtathon. Dit evenement was een vervolg op de eerste VIPPtathon die in oktober 2022 plaatsvond.

In oktober 2022 vond de eerste VIPPtathon plaats, een event waar zorginstellingen en leveranciers in een connectathon-achtige setting samenwerken om gegevensuitwisseling te testen en verbeteren. Sindsdien is ook de testomgeving voor uitwisseling met PGO’s in gebruik genomen en is in pilots getest is hoe de uitwisseling van de BgZ volgens het Twiin Afsprakenstelsel werkt. In een eindrapport zijn alle inzichten en conclusies gebundeld.

Realtime testen

Bij de tweede VIPPtathon keer deden 11 PGO-leveranciers, 5 DVA’s en 20 zorginstellingen mee. In een connectathon-achtige setting testten zij real time de uitwisseling van gegevens (Basisgegevensset Zorg en correspondentie) tussen instellingen en persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s). Op deze manier werden fouten in de uitwisseling direct opgespoord en genoteerd.

Bij de tweede VIPPtathon lag de nadruk op het zo goed en volledig mogelijk vastleggen van de in totaal 184 unieke gevonden issues – bijna evenveel als de 187 van de vorige keer. Doordat deze 184 issues beter en vollediger zijn vastgelegd dan die tijdens de eerste VIPPtathon, konden de deelnemers makkelijker en sneller naar oplossingen toewerken.

Tijdens het evenement hebben 50.600 testen met PGO’s plaatsgevonden, ruim twee keer zoveel als bij de vorige VIPPtathon (22.400). Bovendien is 1.400 keer getest met de VIPP 5 –testtool (in oktober was dat 300 keer). Er is dus meer getest met in verhouding minder issues als gevolg.

Vooral cosmetische issues

De gevonden issues waren volgens VIPP vaak cosmetisch van aard: er waren vooral problemen met de weergave. Vanuit technisch perspectief betekent dit dat de uitwisseling van gegevens (BgZ en correspondentie) tussen instellingen en PGO’s in een testomgeving functioneert.

De deelnemers van de tweede VIPPtathon zijn momenteel bezig met het oplossen van de gevonden issues. Er zijn er inmiddels 14 opgelost en 40 procent is in PIM (product information management-systeem) bijgewerkt. Van de issues die eind februari nog niet opgelost zijn, zal in maart 2023 een grondige analyse plaatsvinden.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?