Depressie-app Moodpath behaalt mijlpaal van 100.000 downloads

De depressie-app Moodpath is een jaar na zijn lancering wereldwijd 100.000 keer gedownload en op basis van de app zijn zo’n 25.000 doorverwijzingen naar een zorgprofessional opgesteld. Moonpath is tevens de nummer 1-app voor depressie in de Apple App Store in het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en ook in Nederland.

De CE-gecertificeerde app heeft als doel de signalen van een (naderende) depressie te herkennen op basis van algoritmen en geanonimiseerde data. “Momenteel krijgt 90 procent van de patiënten met een depressie niet de juiste behandelmethode. Er is simpelweg geen ander alternatief dan het aanvullend gebruik van digitale medische producten zoals Moodpath als we de kloof willen overbruggen,” zegt Felix Frauendorf, één van de oprichter van Aurora Health, het Duitse bedrijf achter Moonpath.

Frauendorf stelt op basis van cijfers van de wereldgezondheidsorganisatie WHO dat er wereldwijd 320 miljoen mensen lijden aan een depressie en dat er maandelijk zo’n 30 miljoen keer via Google op ‘depressie’ wordt gezocht.

Volgens het Trimbos Instituut krijgt bijna 20 procent van de Nederlandse volwassenen (18-64 jaar) ooit in het leven te maken met een depressie. In absolute aantallen maken zo’n 546.500 volwassenen per jaar een depressieve episode door. Volgens het ministerie van Volksgezondheid kosten depressies de Nederlandse maatschappij circa 1,5 miljard euro per jaar vanwege de oplopende zorgkosten en de afname van de arbeidsproductiviteit.

Doorontwikkelen met universiteiten

De wetenschappelijke validatie van Moodpath is van bijzonder belang voor de oprichters. Er worden momenteel drie studies uitgevoerd, waaronder één bij de Vrije Universiteit van Berlijn. Aanvullende onderzoeksprojecten in de Verenigde Staten staan op het punt om van start te gaan. Aurora Health is momenteel in gesprek met onderzoeker en wetenschappers van de aan de Columbia University en Stanford met als doel hun oplossing verder te ontwikkelen.

Moodpath zal zijn diensten snel uitbreiden met aangepaste, dagelijkse programma’s. Deze programma’s zijn aangepast aan de behoeften van elke gebruiker en passen zich aan aan de gemaakte vooruitgang en omvatten psychologische oefeningen op basis van cognitieve gedragstherapie.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
kruizinga
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
corona
ChatGPT kan helpen om vaccinatiegraad te verhogen  
Volg jij ons al?