Search
Close this search box.
Search

Digitaal contact op alle poli’s Franciscus Gasthuis

Het gebruik van toepassingen voor digitaal contact tussen zorgverleners en patiënten blijft groeien. Inmiddels maken bijvoorbeeld alle ziekenhuizen, en in totaal 42 zorgorganisaties, in de regio Rotterdam Rijnmond gebruik van BeterDichtbij. Bij het Franciscus Gasthuis & Vlietland wordt deze applicatie sinds kort op alle poliklinieken van het ziekenhuis ingezet.

BeterDichtbij is een toepassing voor digitaal contact waarmee patiënten eenvoudig en veilig kunnen communiceren met zorgverleners in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Dit heeft als voordeel dat patiënten niet meer hoeven te wachten tot een volgende afspraak maar ook tussentijds vragen kunnen stellen.

Daarnaast wordt de app ook ingezet voor beeldbelafspraken. Dat heeft voor de patiënt het bijkomende voordeel dat hij of zij niet voor elke afspraak fysiek naar het ziekenhuis hoeft te reizen. “Thuis als het kan, in het ziekenhuis als het moet. Dit is een belangrijke stap naar onze zorg van de toekomst waar zorg steeds meer thuis plaatsvindt”, vertelt Niels Honig, RvB lid van het Franciscus Gasthuis & Vlietland.

Ziekenhuis breed digitaal contact

In de regio Rotterdam Rijnmond kunnen op dit moment al meer dan een half miljoen mensen de zorgverleners van 42 ziekenhuizen en zorgorganisaties digitaal contacteren via BeterDichtbij. In het Franciscus Gasthuis & Vlietland ziekenhuis werd onlangs gevierd dat app daar ziekenhuis breed ingezet wordt, op alle poliklinieken. Het Franciscus moedigt zoveel mogelijk patiënten aan tot het gebruik van de app voor digitaal contact met hun zorgverleners.

Voordat het ziekenhuis besloot tot het breed inzetten van BeterDichtbij is eerst de app eerst op enkele poli’s uitgebreid getest om de ervaringen van patiënten en zorgverleners in kaart te brengen en beoordelen. Die testperiode werd succesvol afgesloten. Daarop besloot het Franciscus Gasthuis & Vlietland ziekenhuis om digitaal contact via BeterDichtbij aan alle polikliniekpatiënten aan te bieden.

Inspelen op behoefte patiënt

Naast de voordelen die digitaal contact voor patiënten biedt, draagt deze toepassing ook bij aan het verbeteren van de processen op de poli’s. “Zo kunnen we nog beter inspelen op de behoefte van patiënten en hen eerder en sneller van de nodige informatie voorzien. Daarnaast zie je dat digitaal vaak al veel afgestemd kan worden. Soms blijkt een fysieke afspraak niet meer nodig of kan de afspraak verplaatst worden”, aldus Niels Honig.

De ontwikkeling van toepassingen voor digitaal contact en communicatie tussen zorgverleners en patiënten heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. De coronapandemie werkte daarbij als een katalysator. Waar in 2019 beeldbellen nog een uitzondering was, is het nu voor veel huisartsen en ziekenhuizen bijna ‘business as usual’. Die ontwikkeling heeft niet alleen een aantal nieuwe initiatieven doen ontstaan, ook bestaande oplossingen zijn doorgebroken.

Enkele maanden startte Merem Medische Revalidatie als eerste revalidatie expertisecentrum BeterDichtbij. Daarvoor loopt momentel de locatie Flevoziekenhuis een pilot met deze digitale communicatietechnologie. 

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
AI
AI in de diagnostiek van kinderen met een ontwikkelingsachterstand
Volg jij ons al?