Digitale middelen ingezet tegen impact corona

De Philips Foundation steunt in Brainport Eindhoven vier projecten die de negatieve gevolgen van de coronacrisis op een duurzame manier moeten verzachten voor mensen die dit het hardst nodig hebben, zoals zorgmedewerkers en kwetsbare ouderen. De door Philips opgerichte stichting leverde onder meer tablets om contact te onderhouden en sociale robots tegen eenzaamheid.

“Ons uitgangspunt is dat we daar helpen waar de nood het hoogst is: extra ondersteuning van zorgmedewerkers, en de kwetsbare groepen in onze samenleving met name ouderen”, vertelt Margot Cooijmans, directeur van de Philips Foundation. “Daarom steunen we vier projecten in de regio Eindhoven met extra middelen en helpende handen.” Twee van de vier initiatieven betreffen de inzet van digitale middelen.

Contact via tablets

Veel bewoners van de Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven (GGzE) ervaren door de coronamaatregelen een extra drempel om contact te houden met de buitenwereld. De Philips Foundation geeft honderd tablets aan de zorginstelling, waarmee de ruim 900 bewoners via videobellen op digitale wijze contact onderhouden met vrienden, familie en, waar nodig, zorgprofessionals. Op die manier lopen ze minder risico om zich eenzaam te voelen in deze toch al moeilijke periode. Bovendien is persoonlijk contact belangrijk voor het herstel van de bewoners.

Zorgrobot SARA

Bij Vitalis ZorgGroep worden op korte termijn vijf SARA-zorgrobots ingezet. Niet om medicijnen toe te dienen of om de bewoners te wassen, maar om bewoners afleiding te bieden. Dat is, zeker in de eenzame zomerperiode, erg welkom. De robot vertelt verhalen en maakt muziek. Ook doen bewoners beweegoefeningen onder begeleiding van SARA. De eerste pilot met SARA levert positieve resultaten op: bewoners ervaren de robot als een hele welkome afleiding en kletsmaatje.

Dagprogramma bewoners Archipel

Archipel Zorggroep kan met behulp van de steun van de stichting een extra dagprogramma organiseren voor de 1.200 bewoners. Dat is extra hard nodig in coronatijd, omdat de reguliere dagbesteding is gestopt en bewoners minder frequent bezoek ontvangen dan normaal. Elke week vindt er op de tien locaties een op maat gemaakte activiteit plaats; van bingo tot muziek en dans, van sport en beweging tot tuinieren.

De projecten krijgen extra steun van Philips-vrijwilligers. Zij gaan de projecten bij Archipel, GGzE en Vitalis begeleiden. “We maken de meeste impact in de regio met een combinatie van extra middelen en helpende handen”, aldus Cooijmans. Samen voor Eindhoven en Philips coördineren de inzet van het vrijwilligerswerk.

Verder geeft de Philips Foundation een financiële bijdrage aan de Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC). Dit is een initiatief voor zorgverleners die getroffen zijn door de uitbraak van het nieuwe coronavirus. ZWiC biedt financiële steun aan zorgverleners of hun nabestaanden als zij op de intensive care komen te liggen of komen te overlijden. De stichting richt zich op zorgverleners zoals wijkverpleegkundigen, jeugdzorgmedewerkers en de ambulancebroeders.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?