Search
Close this search box.
Search

Digitale ondersteuning bij spraakproblemen kinderen

De afdeling Logopedie van Ziekenhuis Rivierenland gebruikt sinds kort een speciaal digitaal onderzoek om spraakproblemen bij kinderen te lijf te gaan. Het gaat om het Computer Articulatie Instrument (CAI), dat helpt om oorzaken te vinden van spraakproblemen zodat een effectievere behandeling mogelijk wordt.

Met digitale hulpmiddelen kunnen jonge kinderen op verschillende manieren steeds beter worden geholpen. Met name serious games slaan aan zoals de interactieve speelmuur die in de Sint Maartenskliniek is geplaatst om kinderen te helpen op een speelse wijze te revalideren.

Een ander voorbeeld is een trainingstool die speciaal wordt ontwikkeld door Kempenhaeghe en Artistotle Technologie voor kinderen met een neurologische aandoening. En nu krijgen dus de logopedisten van Ziekenhuis Rivierenland een digitaal steuntje in de rug in de vorm van een speels en interactief onderzoek om spraakproblemen van kinderen beter te kunnen analyseren.

Plaatjes op computer

Het digitale onderzoek met betrekking tot spraakproblemen bestaat uit verschillende onderdelen. Sommige onderdelen worden ondersteund met plaatjes op de computer. Alle woorden en klanken die het kind uitspreekt, worden opgenomen met behulp van een microfoon. Een logopedist analyseert de data vervolgens en kan zo een beter beeld krijgen van het onderliggende spraakprobleem. Het digitale onderzoek helpt dus bij het vinden van de oorzaken van spraakproblemen, waardoor er een meer gerichte en effectievere behandeling mogelijk is.

Spraakproblemen bij kinderen

Spraakproblemen komen vaker voor bij kinderen. Ze zeggen dan bijvoorbeeld ‘tat’ in plaats van ‘kat’. De oorzaken voor het niet goed articuleren of spreken kunnen divers zijn. Het kan onder meer misgaan in de aansturing van de spieren. De onderliggende oorzaken zijn soms lastig te  traceren. Dankzij het Computer Articulatie Instrument zijn hiervoor nu meer mogelijkheden.

Logopedist Mirjam Otters vertelt op de website van Ziekenhuis Rivierenland: ‘Het onderzoek zetten we in bij kinderen tussen de 2 en 6 jaar oud. We gebruiken het onderzoek niet alleen voor kinderen die bij ons in behandeling zijn. Ook patiëntjes van een behandelend logopedist uit de regio mogen bij ons langskomen. Met het onderzoek kunnen we behandeldoelen preciezer opstellen waardoor we vaak sneller een goed resultaat bereiken. Kinderen gaan interactief en digitaal met de computer aan de slag. Dit onderzoek is voor hen dus ook ontzettend leuk.’

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
Volg jij ons al?