Search
Close this search box.
Search

Digitale pathologie verdrijft de microscoop

Meer en meer pathologie afdelingen vervangen de 'ouderwetse' microscoop door een beeldscherm. Bij Treant Zorggroep en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) worden weefsels en cellen sinds enige tijd alleen nog maar beoordeeld op een beeldscherm. Daarbij worden de pathologen geholpen door technologie van Philips. Hiermee worden weefsel coupes van patiënten gedigitaliseerd. Artsen kunnen met deze beelden en speciaal ontwikkelde software diagnoses stellen.

Digitale pathologie is ontstaan toen Philips op zoek was naar nieuwe toepassingen van dvd-technologie. Met digitale scanners kunnen glaasjes met daarop het weefsel, de zogenaamde coupes, op het beeldscherm worden bekeken. Door te digitaliseren kunnen pathologen buiten de fysieke grenzen van de (eigen) afdeling diagnosen stellen en snel elkaar consulteren wanneer een extra mening nodig is. Hierdoor kunnen laboratoria werken aan het verhogen van de efficiëntie van de diagnostiek.

Transitie naar digitale pathologie

Steeds meer pathologie afdelingen hebben inmiddels de beschikking over digitale scanners. Echter zijn er nog maar weinigen die al volledig digitaal werken. Hiervoor is onder andere een verandering in de mindset van pathologen vereist. Zij moeten wennen aan het gebruik van digitale beelden. Het UMCG en Treant Zorggroep hebben daar de afgelopen jaren veel aandacht aan besteed. En daar plukken zij nu de vruchten van. “Tijdens de uitbraak van het nieuwe coronavirus (COVID-19) gaf digitalisering pathologen de mogelijkheid om structureel vanuit huis te werken,” zegt dr. Girstė Dagytė, patholoog Treant Zorggroep.

Bovendien vergt het effectief implementeren en gebruiken van digitale pathologie ook de nodige aanpassingen van de processen in het laboratorium. “Digitalisering zorgt voor een verandering in de geneeskunde en dus ook in de pathologie. De data van digitale microscopiebeelden kan gebruikt worden om algoritmes te ontwikkelen om de patholoog te ondersteunen bij bepaalde tijdrovende taken, bijvoorbeeld het opsporen van uitzaaiingen in lymfeklieren. In het UMCG is al een begin gemaakt met het gebruik van kunstmatige intelligentie in de dagelijkse praktijk. In de (nabije) toekomst zal het gebruik van digitale pathologie en kunstmatige intelligentie leiden tot snellere en betere pathologie diagnostiek” zo vertelt dr. Bert van der Vegt, patholoog in het UMCG.

100% digitaal award

Onlangs ontvingen de pathologie afdelingen van Treant Zorggroep en het UMCG de ‘100% digitaal award’ van Philips. Om daarvoor in aanmerking te komen moet de betreffende afdeling aan drie criteria voldoen:

  • alle histologie coupes worden digitaal gescand
  • digitale beoordeling van de beelden is de standaardwerkwijze van het lab
  • de meerderheid van de pathologen werkt digitaal.

“Digitalisering is een grote stap voor een pathologie afdeling, een resultaat van succesvolle aanpassing van labprocessen en mindset, een verandering die echt tijd kost. Het stelt pathologie afdelingen in staat om beter samen te werken. Hierdoor willen we bij Philips een bijdrage leveren aan het verbeteren van de uitkomsten van zorg”, zegt Daniella van den Corput, Business Marketing Manager Laboratory & Pathology Solutions bij Philips Benelux.

Behalve Treant Zorggroep en het UMCG is digitale pathologie sinds vorig jaar ook een speerpunt bij het Nederlands Kanker Instituut (NKI), het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
intelligentie
Over spelmatige intelligentie en serious games
Onderzoekers van de Universiteit van Bristol hebben een webgebaseerde babyslaap-planner ontwikkeld die levens van baby’s kan redden van wiegendood.
Webgebaseerde slaapplanner voorkomt wiegendood
AI onderwijsinstructie chirurgie training
Onderwijsinstructie via AI tijdens operatie
medicatie
Onderzoek naar medicijndispensers in intramurale setting
AI
Nieuwe CT 5300 van kop tot teen uitgerust met AI
arbeidsgerelateerde zorg
Programma ‘Innovatieve Arbozorg’ voor betere arbeidsgerelateerde zorg
zorgontwikkelingen nieuws
Groene zorg, praten over zorgontwikkelingen en bestuurswisselingen
digitalisering
NVZ wil meer focus op preventie en digitalisering
dementie
Project Leefcirkels XL opent deuren voor cliënten in zorgcentra
gegevensuitwisseling
VWS start met nieuwe fase voor PGO's
Volg jij ons al?