Search
Close this search box.
Search

E-learning Voeding bij kanker nu beschikbaar

Om de kennis van verpleegkundigen met betrekking tot de voeding van oncologiepatiënten te verbreden is de e-learning 'Voeding bij kanker' ontwikkeld. Bij het samenstellen van de e-learning is in het bijzonder gelet op het bieden van praktische informatie en handvatten. Zo zijn verpleegkundigen nog beter in staat om te signaleren of en wanneer ondersteuning bij voeding nodig is.

De juiste voeding is een belangrijke factor bij oncologiepatiënten. Dat geldt zowel tijdens als na de behandeling, maar ook tijdens het herstel, de stabilisatie en voor voor het lichamelijk welzijn. De e-learning ‘Voeding bij kanker’ is speciaal opgezet om verpleegkundigen te helpen vragen van oncologiepatiënten en hun naasten hierover te beantwoorden.

E-learning Voeding bij kanker

De e-learning is ontwikkeld door V&VN Oncologie en IKNL, samen met patiënten. Als ervaringsdeskundigen keken zij vooral naar de aanwezigheid van voldoenden, en bruikbare, praktische informatie in de e-learning. Het is belangrijk dat een verpleegkundige signalen oppikt én dat de patiënt er over durft te praten.

“Tijdens en na mijn behandeling had ik allerlei vragen en onzekerheden over mijn gewicht. De verpleegkundige stond hier niet voor open, terwijl het voor mij een belangrijk onderwerp was. Soms zoek je alleen maar bevestiging of geruststelling. Een goed gesprek is dan voldoende. Voeding moet een plek krijgen in de behandeling. Zodat je als patiënt niet verdwaalt op internet, maar dat je in een veilige omgeving betrouwbare informatie krijgt”, aldus Anja Veens.

In de e-learning Voeding bij kanker komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Belang van gezonde voeding als onderdeel van een gezonde leefstijl bij kanker.
  • Belang van een gezonde leefstijl bij kanker.
  • Signaleren van (het risico op het ontstaan van) voedingsproblemen.
  • In gesprek gaan met de patiënt.
  • Verwijzen naar gespecialiseerde aanvullende (professionele) psychosociale zorg (indien nodig).

Aandacht voor voeding en leefstijl

Uiteindelijk is het streven dat verpleegkundigen bij elke controle van patiënten, hoe beperkt die tijd vaak ook is, checkt of er punten zijn die aandacht behoeven op het gebied van voeding en leefstijl. Het volgen van de e-learning moet hen daarbij helpen.

“Ze leren waar ze op moeten letten, wat signalen zijn dat de voedingstoestand verslechtert, wat ze zelf kunnen adviseren en wanneer ze moeten doorverwijzen naar een diëtist. Het leerpad maakt verpleegkundigen alert op het feit dat voeding een belangrijke ondersteunende rol heeft tijdens en na de behandeling”, zegt Sandra Beijer, senior onderzoeker en expert op het gebied van voeding bij IKNL. De e-learning Voeding bij kanker is gratis voor leden van V&VN Oncologie. Niet-leden betalen €30.

Deze nieuwe e-learning is niet de eerste keer dat op deze manier het belang van de juiste voeding voor kankerpatiënten benadrukt wordt. In 2019 ontwikkelde IKNL al een gratis e-learning om verpleegkundigen en diëtisten te ondersteunen in het omgaan met de psychosociale gevolgen van problemen met eten bij mensen met kanker en hun naasten.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
AI
AI in de diagnostiek van kinderen met een ontwikkelingsachterstand
Volg jij ons al?