Search
Close this search box.
Search

Eerste ZKN-lid voldoet aan VIPP module 2  

Het Alexander Monro Ziekenhuis, gespecialiseerd in borst(kanker)zorg heeft als eerste ZKN-lid naast Module 1, ook Module 2 van VIPP 5 behaald. Patiënten kunnen zodoende nu vanuit een PGO de ingevulde vragenlijsten op het patiëntenportaal en eHealth scorelijsten inzien. Hiermee is de deadline van 30 juni 2023 ruimschoots gehaald en kan het ziekenhuis nu versneld patiënten en medewerkers vertrouwd maken met het PGO.

Het programma VIPP5 wordt langzaam maar zeker uitgerold bij zorginstellingen. De regeling bestaat uit drie modules. Module 1 vraagt van zorgorganisaties dat ze digitaal gegevens beschikbaar kunnen stellen aan het PGO van de patiënt. De deadline van die deadline is onlangs, op 30 september 2022, verstreken. In de praktijk heeft ruim twee derde (70%) van de deelnemende ziekenhuizen, categorale instellingen en klinieken dit gerealiseerd.

Dit betekent dat zo’n 140 van de 198 deelnemende ziekenhuizen, categorale instellingen en klinieken nu dus vindbaar zijn vanuit een PGO. Hiermee is een belangrijke eerste deadline behaald. VIPP 5 deelnemers uit deze categorie die nog geen audit hebben laten afnemen, kunnen dat nog tot dertien weken na de deadline inplannen.

Module 2: uitwisselen gegevens PGO

Met Module 2 kan een instelling gegevens uitwisselen met een patiënt via een PGO. Een patiënt kan vanuit zijn PGO informatie terug sturen naar de instelling. De deadline om dit te realiseren is 30 juni 2023 maar het is Alexander Monro in oktober 2022 dus al gelukt om module 2 als eerst ZKN-lid binnen te halen. In totaal moeten voor het realiseren van module 2 in totaal twee van drie subdoelstellingen worden gehaald.

“Wij hebben gekozen voor de subdoelen ‘vragenlijsten’ en het gebruiken van ‘eHealth’”, vertelt Arnold Vreeker Manager ICT bij het Alexander Monro Ziekenhuis op de website. “Dit sluit goed aan op ons huidige zorgproces, want vanuit ons patiëntenportaal hebben we hier al enige ervaring mee opgedaan. We merken dat dit voor onze patiënten meerwaarde heeft. Door de snelle implementatie van deze VIPP module 2, hebben we nu alle tijd om het principe van de PGO verder uit te dragen.”

Nieuwe functionaliteiten PGO

Een belangrijk onderdeel voor het succes van PGO’s is, naast de scholing van zorgpersoneel ook het juist informeren van patiënten. En daar is dankzij dit succes nu alle tijd voor. Tevens kan nu nog meer werk gemaakt worden van het binnenhalen van module 3, die vraagt dat een instelling digitaal de BgZ kan uitwisselen met een andere instelling. De deadline daarvoor ligt op 30 juni 2023. Arnold Vreeker stelt dat de organisatie volop bezig is om het PGO optimaal in te zetten. ‘Wij volgen de ontwikkeling van PGO´s op de voet en zijn aan het inventariseren hoe wij een PGO beter kunnen inzetten binnen onze zorg. Hiervoor zijn wij in gesprek met diverse PGO leveranciers om aanvullende functionaliteiten te ontwikkelen.’

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Volg jij ons al?