Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

eHealth Week in 2016 in Nederland – Nieuwsoverzicht van 18 september

Verder in het overzicht: – Google trekt engineers weg bij Amazon voor wearables – Verdeel resources op basis van data – delen? Gebruik #icthealth

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Nederland gastheer van de eHealth Week

Amsterdam – Van 8 tot en met 10 juni kunt u in de Beurs van Berlage de eHealth Week 2016 bezoeken. Het is het grootste jaarlijkse eHealth evenement van Europa.  Het evenenement wordt georganiseerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Europese Commissie en HIMSS Europe. De patiënt gaat een belangrijke rol spelen in het programma. Hoewel het programma nog niet bekend is, heeft de organisatie al wel laten weten dat de week drie thema’s krijgt, die parallel aan elkaar lopen. Gisteren waren we bij de perspresentatie en spraken we met Christina Roosen (Vice President Public Affairs, HIMSS Europe) en Paul Timmers (Digitale Maatschappij, Vertrouwen en Veiligheid, DG Connect, Europese Commissie).

Nederland gidsland

Christina: "Nederland loopt voorop op het gebied van eHealth, ik weet nog dat Bill Clinton twee jaar geleden een Key Note speech gaf en telkens weer Nederland noemde als gidsland. Tot grote vreugde van de aanwezige Nederlanders! Maar het blijkt natuurlijk ook uit het feit dat in Nederland één ziekenhuis met Stage 7 staat – van drie in heel Europa – en acht met Stage 6. De Stages geven aan in hoeverre het ziekenhuis gedigitaliseerd is." We spraken ook over de toekomstplannen die HIMSS heeft. Zo kijken ze onder andere naar mogelijkheden om een hele zorgketen te klasseren, omdat het traject dat een patiënt doorloopt vaak meer omvat dan een behandeling in het ziekenhuis. In het komende nummer van ICT&health magazine leest u hier meer over. 

Artsen vergelijken

Met Paul Timmers spraken we onder andere over mogelijkheden die er zijn om artsen te vergelijken: "Als patiënt wil je artsen objectief kunnen vergelijken aan de hand van benchmarks. In Griekenland zijn ze daar ver mee, doordat ze in twee jaar tijd bijna alle artsen hebben overgezet op een elektronisch subscription systeem. Hierdoor kun je de data analyseren en vergelijken welke arts welke medicijnen voorschrijft in welke situatie. Je hebt natuurlijk wel verschillende fora en websites waar mensen hun zorgverlener kunnen beoordelen. De vraag is of dat inmiddels volwassen genoeg is." In het gesprek kwamen ook de mogelijkheden en beperkingen van het Europese Parlement aan bod. Ook hierover leest u meer in ons magazine.

Meer informatie

U vindt meer informatie over de eHealth Week 2016 op de speciale website. Houd ook onze eigen site en het magazine in de gaten, we zullen regelmatig updates geven over het evenement.

Google trekt engineers weg bij Amazon om aan wearables te werken

Zoals Marlies Schijven in het eerste nummer van ICT&health magazine al zei: "Glass is niet dood". Google werkt door aan Glass en andere wearable technologie onder de naam Aura. Hiervoor hebben ze brainpower weggehaald bij Amazon’s Lab126 – een afdeling die zich bezighoudt met de ontwikkeling van hardware. Bovendien is engineer Adrian Won stilletjes teruggekeerd, na een uitstapje naar Oculus, maker van VR-brillen.

   Business Insider omschrijft het project Aura als "Google Glass and Beyond." Dit was in ieder geval de omschrijving die ze tegenkwamen in LinkedIn profielen van de medewerkers.

"Biomedische resources verdelen op basis van data"

De Universiteit van Chicago stelt voor om de schaarse bronnen die nodig zijn voor biomedisch onderzoek te verdelen op basis van een ‘data-driven’ model. Onderzoekers ontwikkelden hiervoor een computermodel dat de potentiële bijdrage aan de maatschappij vergelijkt met de last op de schaarse bronnen. Als er nu ziektes zijn waaraan buitensporig veel aandacht wordt besteed, dan signaleert het model dit.

"Je kunt het vergelijken met een huishoudboekje,"aldus onderzoeker Andrey Rzhetsky*. "Je kan niet al je geld uitgeven aan eten, want dan heb je geen geld voor de huur. De beschikbare bronnen zijn schaars en de aandacht die je schenkt aan een probleem zou in verhouding moeten zijn met de behoefte aan een oplossing."

* Volledige titel: Andrey Rzhetsky, PhD, professor of genetic medicine and senior fellow at the Institute for Genomics and Systems Biology 

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen