Ernstig hartfalen thuis behandelen

Sinds kort kunnen patiënten met ernstig hartfalen bij het Leids Universitair Centrum (LUMC), Marente en Zorggroep KATWIJK óók thuis worden behandeld. Met deze nieuwe gespecialiseerde thuisbehandeling kunnen veranderingen bij hartfalen vroegtijdig worden gesignaleerd en behandeld. Thuismetingen en thuismonitoring speelt hierbij een belangrijke rol. Om dit mogelijk te maken krijgen de patiënten een box mee met allerlei meetapparatuur.

Bij hartfalen ervaren de meeste mensen lichamelijke klachten zoals vocht in de benen, kortademigheid en vermoeidheid. Al enige tijd werken de afdeling Hartziekten van het LUMC, zorgorganisatie Marente en Zorggroep Katwijk (huisartsen) nauw samen om intensieve zorg aan patiënten met ernstig hartfalen thuis vorm te geven. De behandeling wordt in eerste instantie aangeboden in de gemeente Katwijk en Leiden.

The Box

Patiënten kunnen bijvoorbeeld thuis een infuus krijgen en worden uitgerust met The Box, een kartonnen doos met daarin een bloeddrukmeter, weegschaal en een app. Met die middelen kan een patiënt zijn of haar eigen gezondheid nauwgezet in de gaten houden. Mooi is dat de zorgverlener een digitaal seintje krijgt op het moment er iets niet in orde is. Op de website van LUMC spreken de zorgaanbieders de verwachting uit dat ‘patiënten met hartfalen met de nieuwe gespecialiseerde thuisbehandeling langer de juiste behandeling in de eigen thuissituatie kunnen krijgen. Daardoor zal de kwaliteit van leven verbeteren en het aantal patiënten op de spoedeisende hulp of het aantal ziekenhuisopnames afnemen.’

Thuis met ernstig hartfalen

Met behulp de inzet van een verpleegkundig specialist en de nodige technologie, kunnen patiënten met ernstig hartfalen nu dus thuis worden behandeld en is een ziekenhuisopname vaak niet nodig. De thuisbehandeling is mede mogelijk gemaakt door zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid. Op deze wijze kunnen patiënten thuis herstellen met dezelfde kwaliteit van zorg als in het ziekenhuis. De cardioloog of huisarts en een verpleegkundig specialist cardiologie van Marente begeleiden de patiënten hierbij.

Thuismonitoring is trending

Het is absoluut een trend om ziekenhuiszorg met slimme monitoring zoveel mogelijk thuis te brengen. Dat is niet alleen fijn voor de patiënt, maar verhoogt ook de capaciteit in het ziekenhuis: een win-winsituatie dus. Dankzij nieuwe technieken en data-analyse is er op dit front steeds meer mogelijk. Naast thuismonitoring van hartfalen wordt er op diverse plaatsen hard gewerkt aan een zo vroeg mogelijke diagnose van hartfalen en wordt ingezet op preventie.

Het HagaZiekenhuis zette bijvoorbeeld, samen met Fitbit en de Google Cloud en grote nieuwe stap op weg naar het laagdrempelig verzamelen en analyseren van grote hoeveelheden gezondheidsdata, met als doel om hartfalen te identificeren voordat de eerste symptomen zich uiten. Een vroegtijdige diagnose is namelijk cruciaal voor het behandelen van hartfalen en daarmee het voorkomen van ernstige gezondheidsproblemen zoals hartinfarcten.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
mock-up operatiecentrum
Oefenenen in mock-up van nieuw operatiecentrum UMCG
Lichaamsgeluiden wearable
Akoestische wearable monitort lichaamsgeluiden
Digitaal contact
Uw Zorg Online en BeterDichtbij integreren digitale diensten
Partnerportaal
Eenmalig inloggen bij partnerportaal voor juiste informatie
Het programma HDAB-NL wil een veilige toegang waarborgen tot gezondheidsgegevens.
VWS start programma Health Data Access Body (HDAB-NL)
Hartcentrum samenwerking
Bundelen van krachten moet leiden tot één hartcentrum
Volg jij ons al?