Flevoziekenhuis gaat met medicatiesysteem MedEye werken

Het Flevoziekenhuis (Almere) gaat medicatietoedieningen aan patiënten voortaan controleren met het MedEye medicatieveiligheidssysteem. Het ziekenhuis, dat 385 bedden telt, stelt met de inmiddels bewezen technologie van MedEye de medicatieveiligheid aan het bed van de patiënt te willen bewaken.

Onder meer Nij Smellinghe (Drachten), het Deventer Ziekenhuis en het Westfriesgasthuis (Hoorn) maken al gebruik van MedEye, dat verder al in het Verenigd Koninkrijk en België wordt ingezet. Het digitale medicatiesysteem moet voorkomen dat er bij de toediening van medicatie verkeerde medicatie, onjuiste hoeveelheden of medicatie aan de verkeerde patiënt verstrekt wordt.

Volgens Edo Schubert, lid Raad van Bestuur van het Flevoziekenhuis en verantwoordelijk voor kwaliteit en veiligheid, is medicatieveiligheid in alle ziekenhuizen een belangrijk onderwerp, juist omdat er nog te vaak iets misgaat of dreigt te gaan. “Medicijnen moeten goed gecontroleerd worden tijdens het verstrekken. Door drukte, routinematig handelen en te weinig oprechte aandacht gaat het te vaak niet goed. Het risico op fouten is vele malen kleiner door de inzet van techniek ten opzichte van een situatie waarin het mensenwerk is.”

1 op 5 toedieningen gaat fout

Uit diverse onderzoeken blijkt dat nog altijd één op de vijf toedieningen in ziekenhuizen verkeerd wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld omdat de dosering, het tijdstip of de medicatie zelf onjuist is. Het medicatieveiligheidssysteem van MedEye verifieert medicatie op juistheid en helpt verpleegkundigen met een efficiënte en correcte registratie. In het specifieke geval van zogenaamde High Risk medicatie, waarvoor een dubbele controle is vereist, helpt het systeem ook om de tweede verpleegkundige te vervangen.

Ziekenhuisapotheker Robin Roelofs benadrukt dat, hoe beter en aantoonbaarder met medicatieprocesproces ingericht wordt,  hoe veiliger het wordt. “Ons einddoel is altijd de juiste medicatie in de juiste dosering en toedienvorm op de juiste tijd aan de juiste patiënt te verstrekken. MedEye is daarin een belangrijke veiligheidsklep.”

Landelijke invoering barcodering

NVZA-voorzitter Tjalling van der Schors stelde in 2017 dat het toepassen van systemen zoals MedEye een positieve ontwikkeling is, maar dat zo niet alle medicatie meegenomen wordt. Hij geeft daarom de voorkeur aan verplichte barcodering.

Het ministerie van VWS heeft zich vorig jaar geschaard achter landelijke invoering van barcodering om medicatietoediening in ziekenhuizen veiliger te maken. Het huidige kabinet moet hier echter nog werk van maken via nieuwe wetgeving. Volgens een rapport van CapGemini zou zo 21 miljoen euro op jaarbasis aan (administratie)kosten bespaard worden, terwijl ook de kans op fouten bij toediening sterk verkleind wordt.

Nu heeft slechts een beperkt aantal ziekenhuizen volledige toedieningsregistratie voor medicatie, om fouten in het toedieningstraject te voorkomen. Slechts weinig ziekenhuizen maken in de volle breedte gebruik van barcodering bij toediening van medicatie. Niet alle geneesmiddelen beschikken over een barcode op de primaire verpakking. Sommige ziekenhuizen brengen zelf barcodes aan op geneesmiddelen: een arbeidsintensief en duur proces dat gevoelig voor fouten is.

MedEye in 20 procent ziekenhuizen

Mint Solutions laat weten dat het in 2017 een sterke groei heeft doorgemaakt. Het verwacht dat eind 2018 twintig procent van de ziekenhuizen werkt met MedEye.  Vanwege de groei verhuisde Mint Solutions afgelopen maand vanuit Amsterdam naar ‘s-Hertogenbosch om vanuit hier ook zorginstellingen in België en andere Europese landen te bedienen.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
innoveren
Philips mikt op meer mensgericht, duurzamer innoveren
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Volg jij ons al?