FMS pleit voor zinniger digitale administratie

26 juli 2018
Handen-laptop
Databeschikbaarheid
Nieuws

Het terugdringen van administratieve werkzaamheden in ICT-systemen zoals EPD kan in grote mate bijdragen aan het terugdringen van als onzinnig beschouwde taken. Dat blijkt uit een reeks inzendingen op van de Federatie medisch Specialisten. De FMS wil dat het ministerie van VWS een grotere rol pakt in het verminderen van digitale administratielasten.

“Ons EPD is nu vooral gericht op logistiek, en op besparing van formulieren en secretaresses en niet op goede dossiervoering.” Dit soort digitale administratie is volgens de FMS  één van de vele inzendingen die een voorbeeld is van onzinnige administratieve werkzaamheden. Zij heeft de inzendingen gepubliceerd op www.laatdoktersdokteren.nl.

Nog steeds veel frustratie

Ondanks de eerste stappen tot schrappen en verbeteren van als onzinnig beschouwde administratieve taken en regels door de zorgsector, viert de frustratie nog steeds hoogtij. Zolang deze bestaat zal de FMS, behalve via het werken aan duurzame oplossingen om administratielast te verminderen, de druk blijven opvoeren door de frustratie van de werkvloer zichtbaar te maken. De federatie doet daarom een oproep nog meer voorbeelden in te sturen. Dat administratielast in de medisch-specialistische zorg minder kan en moet, blijkt volgens de FMS ook uit het actieplan (Ont)Regel de Zorg van VWS. Het actieplan brengt de afspraken over het verminderen van de administratielast uit de onderhandelingsakkoorden medisch-specialistische zorg en GGZ en de schrapbijeenkomsten in het kader van (Ont)Regel de Zorg bij elkaar voor de hele medisch-specialistische sector.

Steviger rol VWS bij onzinnige digitale administratie

Voorbeelden zijn het terugdringen van de stapeling van kwaliteitskeurmerken en het beperken van afvinklijstjes in het EPD en orders via het ICT-systeem. Van de Federatie mag VWS een nog stevigere rol pakken in het verminderen van de (digitale) administratielast, vooral als het gaat om de EPD/ICT-problematiek. De Federatie stelt in te zetten op minimaal de helft minder administratielast; van 2 dagen naar 1 dag. Dit kunnen medisch specialisten niet alleen. De Federatie en haar leden werken wel aan het verminderen van onnodige administratielast bij opleidingsvisitatie en kwaliteitsvisitatie, met name waar het dubbel werk betreft, en aan het terugbrengen van de omvang van de kwaliteitsregistraties en -indicatoren.

Aanpak op korte en lange termijn

Afgelopen maart stelde Marcel Daniëls, algemeen voorzitter van de FMS, dat de hoge administratielasten voor medisch specialisten met een combinatie van korte- en lange-termijnplannen aangepakt moeten worden. Hij deed zijn uitspraken tijdens een ‘schrapsessie administratielast’. Negen schraponderwerpen (zoals minder regulering en verbeterde digitale systemen) kwamen aan de orde. De Federatie Medisch Specialisten (FMS) werkt sinds 2017 aan een actie-agenda met kansrijke en duurzame oplossingen om de administratielast te verminderen. Hiervoor worden drie oplossingsrichtingen als uitgangspunt genomen: ICT/EPD, personele ondersteuning, schrappen van overbodige regels en verbeteren van de bestaande registraties. De negen schraponderwerpen van de schrapsessie in maart kwamen voort uit de enquête die de Federatie met de VvAA in het najaar 2017 heeft uitgevoerd.

Helft administratie ‘onzinnig’

Uit de enquête bleek dat medisch specialisten en artsen in opleiding gemiddeld twee dagen per week kwijt zijn aan administratieve werkzaamheden. Bijna de helft van de administratieve werkzaamheden wordt als onzinnig beschouwd (bijvoorbeeld dubbel invoeren. Het inzetten van ICT-gerelateerde oplossingen kan volgens de respondenten bijdragen aan het beperken van onnodige of tijdrovende administratieve handelingen. Andere onderzoeken tonen vergelijkbare problemen aan bij onder meer verpleegkundigen, werknemers in de ggz, zorginstellingen en jeugdzorg. Een studie van kennisinstituut Nivel toonde in december 2017 dat volgens zorgverleners een overzichtelijk en makkelijk ICT-systeem kan helpen de administratiedruk te verlichten.