Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Gatsby Foundation schenkt miljoen euro aan nieuw zorgmodel Radboudumc

Het Expertisecentrum voor Parkinson en Bewegingsstoornissen van het Radboudumc ontvangt 10 miljoen euro van de Gatsby Foundation. Dankzij deze schenking kan het expertisecentrum samen met de Universiteit van Bristol een nieuw zorgmodel implementeren waarin de wensen en zorgbehoeften van mensen met Parkinson centraal staan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het nieuwe zorgmodel is in eerste instantie gericht op de ondersteuning voor mensen met de ziekte van Parkinson, maar leent zich ook goed voor een veel bredere toepassing in de gezondheidszorg.

Kernelementen van de nieuwe aanpak zijn: een optimale samenwerking tussen alle betrokken zorgaanbieders binnen één integraal zorgnetwerk, de beschikbaarheid van één centraal aanspreekpunt voor alle patiënten en het organiseren van zorg dicht aan huis.

Het model wordt vijf jaar lang gevolgd om te bekijken in welke mate het model leidt tot meer gezondheidswinst en tot lagere zorgkosten.

Repliceerbaar organisatiemodel ontwikkelen

Dankzij de schenking van de Gatsby Foundation kan het nieuwe model gedurende vijf jaar worden geëvalueerd en kan de opgedane kennis worden gedeeld met anderen. Bovendien wordt vanaf de start samen met zorgverzekeraar CZ gewerkt aan het realiseren van een toekomstbestendig en repliceerbaar organisatiemodel voor dit nieuwe zorgsysteem waarbinnen de patiënt de beste zorg krijgt.

Het uitgangspunt daarvoor is dat zorgaanbieders beloond worden voor een goede samenwerking en voor een goede gezondheid van hun patiënten. Het nieuwe zorgsysteem wordt gestart in de regio Nijmegen (het Radboudumc en een aantal omringende ziekenhuizen) en in het zuidwesten van Engeland.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen