Google’s AI-onderdeel DeepMind krijgt ethische commissie

DeepMind, het onderdeel dat binnen Google verantwoordelijk is voor kunstmatige intelligentie (AI), heeft de oprichting van een ethische commissie bekend gemaakt. De commissie heeft onder meer als doel het bewustzijn van de impact van AI op het maatschappelijk leven onder de aandacht te brengen.

De zogeheten DeepMind Ethics and Society is geformeerd uit 24 DeepMind-werknemers en een zestal externe adviseur afkomstig van academische en charitatieve instellingen. De externe adviseurs zijn niet alleen belangrijk vanwege hun expertise, maar meer nog vanwege hun verschillende manieren van denken en hun visie, schrijft Sean Legassick, Co-lead, Ethics & Society, in een blogpost.

“We geloven in de ongelofelijke voordelen die AI de maatschappij kan brengen, maar alleen wanneer wordt voldaan aan de hoogste ethische standaarden. Technologie is niet waardeneutraal en technologen moeten de sociale en ethische verantwoordelijkheid van hun werk dragen”, zegt Legassick. De zes externe ‘Fellows’ worden door hem omschreven als ‘gerespecteerde en onafhankelijke denkers’.

Groei zorgt voor verantwoordelijkheid

De DeepMind Ethics and Society is overigens geen vervanging of verlengstuk van de AI Ehtics Board die DeepMind was beloofd nadat Google het bedrijf in 2014 overnam. De AI Ethics Board werd pas begin 2016 operationeel, maar onduidelijk bleef altijd welke rol de organisatie precies vervulde.

De DeepMind Ethics and Society verschilt tevens van het Independent Review Panel, een onafhankelijk orgaan dat specifieke onderdelen van DeepMind reviewt, in dit geval DeepMind Health, de unit binnen DeepMind die digitale oplossingen ontwikkelt om de patiëntzorg te verbeteren. Aan de basis van DeepMind Health staat Hark Health, dat in februari 2016 door Google werd ingelijfd.

Als onderdeel van het Alphabet-conglomeraat opereert DeepMind vrijwel zelfstandig en profiteert het bedrijf de laatste jaren van de toegenomen interesse in AI. Onlangs werd bekend dat het Britse DeepMind in het VK zijn investeringen in het aantrekken van gekwalificeerd personeel vorig jaar had verdriedubbeld.

DeepMind omstreden in VK

Er is DeepMind veel aan gelegen om zijn imago op het gebied van ethiek op te poetsen. Het bedrijf werkt in het VK nauw samen met de Britse gezondheidsdienst NHS waarvoor het oplossingen en diensten ontwikkeld.

Hiertoe behoort onder meer Streams, een app die gebruikt wordt door professionals in de gezondheidszorg. Het laat een alarm afgaan wanneer de vitale functies of de bloeddruk van een patiënt abnormaliteiten vertonen. Artsen kunnen dan snel ingrijpen voor het probleem escaleert. Tevens voert DeepMind voor de NHS grote projecten uit waarin AI een grote rol speelt.

De relatie tussen DeepMind en de NHS is niet geheel onomstreden. Onlangs nog schreef  Dame Fiona Caldicott, een hoge functionaris binnen de Britse zorgautoriteit National Data Guardian, dat DeepMind op basis van onjuiste rechtvaardiging toegang heeft gehad tot de medische dossiers van 1,6 miljoen Britse patiënten.

In maart van dit jaar stelde ook de  academische studie van de University of Cambridge vraagtekens bij de samenwerking tussen DeepMind en de NHS. Het onderzoek wees bijvoorbeeld uit dat DeepMind toegang heeft tot persoonlijke medische data waaronder bloedtests en diagnoses die terug gaan tot een periode van vijf jaar. De onderzoekers van de University of Cambridge concluderen dat de overeenkomst uit 2015 stoelde op een wankele basis zonder dat precies duidelijk was wat precies de kaders waren.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Placeholder-Nieuwsberichten-ICT-Health
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
Volg jij ons al?