Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Grootste livegang tot nu toe voor MedMij

MedMij is in november van start gegaan met de grootste gecontroleerde livegang (GLG) voor gegevensuitwisseling tot nu toe. Een geselecteerde groep patiënten en cliënten van vijf zorgaanbieders (GGZ, huisartsen en een laboratorium) in Eindhoven en Nederweert doen sinds 15 november mee. Zij kunnen hun gezondheidsgegevens ophalen in een PGO met het MedMij-label.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Binnen een gecontroleerde livegang worden échte gezondheidsgegevens tussen zorgverleners en de PGO van een geselecteerde groep patiënten uitgewisseld op de veilige en betrouwbare MedMij-manier. MedMij werkt hierbij samen met PROVES: een programma dat de werking van MedMij in de praktijk toetst.

Afgelopen juli was er nog een GLG met zelfstandige kliniek DermaZuid (Maastricht). Het betrof een praktijkproef met een beperkt aantal patiënten om de gegevensdiensten Basisgegevensset Zorg en PDF/A met een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) uit te wisselen volgens het MedMij Afsprakenstelsel.

Drie gegevensdiensten gebruikt

De deelnemende zorgaanbieders in de nieuwste GLG zijn Huisartsenpraktijk Nederweert, Huisartsenpraktijk Achtse Barrier, Huisartsenpraktijk Artois, GGZe en het diagnostisch centrum Diagnostiek voor U. Het is ook de eerste keer dat binnen een GLG drie verschillende gegevensdiensten worden gebruikt. Dit betekent dat deelnemers zowel hun huisartsgegeven, labuitslagen en de BgGGZ (Basisgegevens GGGZ) kunnen verzamelen.

De patiënten die meedoen aan de GLG kunnen in hun PGO gegevens ophalen bij verschillende zorgaanbieders. Dat is precies de beoogde meerwaarde van een persoonlijke gezondheidsomgeving: dat mensen overzicht en grip op hun gezondheidsgegevens krijgen, ook als die over verschillende zorgaanbieders verspreid zijn.

Er zijn drie PGO’s bij deze GLG betrokken: Quli, Ivido en Selfcare. Patiënten kunnen zelf kiezen welke toepassing ze willen gebruiken. Het Regionaal Zorg Communicatie Centrum (RZCC) in Eindhoven is de initiatiefnemer van deze gecontroleerde livegang. Stackr en Hinq treden op als DVZA (dienstverlener zorgaanbieder).

Livegang duurt 3 maanden

De gecontroleerde livegangen van MedMij duren drie maanden. De inzichten en verbeteringen die deze GLG’s opleveren, worden meegenomen in de doorontwikkeling van MedMij en verdere livegangen. Ook worden gebruikservaringen van patiënten en zorgverleners verzameld. Deze resultaten worden gebruikt om andere partijen te helpen bij de uitrol en implementatie van PGO’s in Nederland.

MedMij publiceerde eind oktober de nieuwste versie van het afsprakenstelsel: release 1.5.0. Daarmee werd de in mei gepubliceerde release 1.4.0 de verplichte versie voor gegevensuitwisseling conform MedMij en is versie 3.0 nu verouderd. Deelnemers aan MedMij waren betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe release en de uitwerking daarvan.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen