Grootste livegang tot nu toe voor MedMij

MedMij is in november van start gegaan met de grootste gecontroleerde livegang (GLG) voor gegevensuitwisseling tot nu toe. Een geselecteerde groep patiënten en cliënten van vijf zorgaanbieders (GGZ, huisartsen en een laboratorium) in Eindhoven en Nederweert doen sinds 15 november mee. Zij kunnen hun gezondheidsgegevens ophalen in een PGO met het MedMij-label.

Binnen een gecontroleerde livegang worden échte gezondheidsgegevens tussen zorgverleners en de PGO van een geselecteerde groep patiënten uitgewisseld op de veilige en betrouwbare MedMij-manier. MedMij werkt hierbij samen met PROVES: een programma dat de werking van MedMij in de praktijk toetst.

Afgelopen juli was er nog een GLG met zelfstandige kliniek DermaZuid (Maastricht). Het betrof een praktijkproef met een beperkt aantal patiënten om de gegevensdiensten Basisgegevensset Zorg en PDF/A met een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) uit te wisselen volgens het MedMij Afsprakenstelsel.

Drie gegevensdiensten gebruikt

De deelnemende zorgaanbieders in de nieuwste GLG zijn Huisartsenpraktijk Nederweert, Huisartsenpraktijk Achtse Barrier, Huisartsenpraktijk Artois, GGZe en het diagnostisch centrum Diagnostiek voor U. Het is ook de eerste keer dat binnen een GLG drie verschillende gegevensdiensten worden gebruikt. Dit betekent dat deelnemers zowel hun huisartsgegeven, labuitslagen en de BgGGZ (Basisgegevens GGGZ) kunnen verzamelen.

De patiënten die meedoen aan de GLG kunnen in hun PGO gegevens ophalen bij verschillende zorgaanbieders. Dat is precies de beoogde meerwaarde van een persoonlijke gezondheidsomgeving: dat mensen overzicht en grip op hun gezondheidsgegevens krijgen, ook als die over verschillende zorgaanbieders verspreid zijn.

Er zijn drie PGO’s bij deze GLG betrokken: Quli, Ivido en Selfcare. Patiënten kunnen zelf kiezen welke toepassing ze willen gebruiken. Het Regionaal Zorg Communicatie Centrum (RZCC) in Eindhoven is de initiatiefnemer van deze gecontroleerde livegang. Stackr en Hinq treden op als DVZA (dienstverlener zorgaanbieder).

Livegang duurt 3 maanden

De gecontroleerde livegangen van MedMij duren drie maanden. De inzichten en verbeteringen die deze GLG’s opleveren, worden meegenomen in de doorontwikkeling van MedMij en verdere livegangen. Ook worden gebruikservaringen van patiënten en zorgverleners verzameld. Deze resultaten worden gebruikt om andere partijen te helpen bij de uitrol en implementatie van PGO’s in Nederland.

MedMij publiceerde eind oktober de nieuwste versie van het afsprakenstelsel: release 1.5.0. Daarmee werd de in mei gepubliceerde release 1.4.0 de verplichte versie voor gegevensuitwisseling conform MedMij en is versie 3.0 nu verouderd. Deelnemers aan MedMij waren betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe release en de uitwerking daarvan.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
kruizinga
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
corona
ChatGPT kan helpen om vaccinatiegraad te verhogen  
Volg jij ons al?