Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Handreiking voor e-health toepassingen COPD-patiënten

Afgelopen vrijdag (3 juli) heeft secretaris-generaal bij het ministerie van VWS Erik Gerritsen de eerste editie van de ‘Handreiking Digitale Zorgtoepassingen voor patiëntgerichte COPD zorg’ in ontvangst genomen. De handreiking is ontwikkeld met het doel alle zorgpartijen, waaronder naast zorginstellingen onder andere ook patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars, een overzicht te bieden van de beschikbare digitale toepassingen rondom COPD zorg.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De coronapandemie heeft de noodzaak verhoogd om actiever na te denken over e-health toepassingen in de zorg en hoe die kunnen bijdragen de zorg beter, slimmer en prettiger te maken. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar het ontlasten van zorgprofessionals, maar ook naar manieren om patiënten vanuit huis optimaal en veilig te kunnen bedienen bij het monitoren en begeleiden van hun aandoening.

De afgelopen maanden zijn ook voor COPD-patiënten al diverse e-health toepassingen uitgerold, of verder opgeschaald, om de zorg en monitoring meer en beter vanuit de thuissituatie te kunnen begeleiden en uitvoeren. Enkele voorbeelden daarvan zijn de verdere opschaling van thuis monitoring van COPD-patiënten in het Tergooi Ziekenhuis en het nieuw opstarten van COPD thuis monitoring in het IJsselland en ETZ.

Drempels e-health toepassingen wegnemen

Toch is er nog te vaak sprake van een gebrek aan overzicht van betrouwbare e-health toepassingen en het beeld dat digitale zorg meer werk oplevert in plaats van dat het zowel de behandelaar als de patiënt ontziet. Dit vormt vaak een drempel om met e-health aan de slag te gaan. De handreiking is gemaakt zodat deze op elk moment in het zorgproces kan worden geraadpleegd. Hij dient als handvat om, bij voorkeur samen met de patiënt, een keuze te maken wat betreft het inzitten van digitale toepassingen en zo eventuele drempels weg te nemen.

De handreiking is opgesteld in opdracht van het Ministerie van VWS door het National eHealth Living Lab (NeLL) in samenwerking met het Franciscus Gasthuis & Vlietland en de Long Alliantie Nederland (LAN). De makers van de handreiking willen de komende periode graag van zorgverleners – verpleegkundigen en specialisten – weten wat zij van de ‘Handreiking Digitale Zorgtoepassingen voor patiëntgericht COPD zorg’ vinden. De complete handreiking is hier te downloaden (pdf).

“Mogelijk mist u iets, roept het vragen bij u op of heeft u suggesties voor optimalisatie van dit document. Laat het ons dan gerust weten zodat we daar in de toekomst mogelijk rekening mee kunnen houden. U kunt ons bereiken via [email protected]”, aldus NeLL

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen