Hersengolven tonen interesse in schoolvak aan

2 mei 2017
Nieuws

Een team van neurowetenschappers, onder leiding van Suzanne Dikker, heeft ontdekt dat aan de synchronisatie van hersengolven onder scholieren af is te lezen hoe leuk zij een vak vinden. In hetzelfde onderzoek bleek ook dat af te lezen is hoe leuk scholieren het met elkaar vinden.

De mate waarin hersengolven synchroniseren met anderen lijkt een goede voorspeller te zijn van hoe goed mensen het met elkaar kunnen vinden en hoe betrokken zij bij een vak zijn. Dit is de conclusie van een hersenonderzoek onder leiding van hersenwetenschapper Suzanne Dikker.

Van laboratorium naar klaslokaal

Het onderzoek werd uitgevoerd tijdens de biologielessen van twaalf studenten. Gedurende elf dagen werden de leerlingen en hun docent gemeten met draagbare EEG-headsets. De studenten werden voorafgaand aan het experiment gevraagd verschillende vragenlijsten in te vullen, waarin onder andere naar een voorkeur voor onderwijsstijlen werd gevraagd. Op de dagen van het experiment moesten de studenten aangeven in hoeverre zij gefocust waren.

Het klaslokaal is een verandering van omgeving voor hersenmetingen; deze vinden meestal in laboratoria plaats. Het onderzoek van Dikker, echter, biedt een nieuwe manier om hersenonderzoek in natuurlijke omstandigheden uit te voeren.

Synchronisatie positief effect

Hoe meer gesynchroniseerd de hersengolven van de studenten waren, hoe beter zij participeerden in de les. Ook de sociale cohesie van de klas werd in het onderzoek meegenomen: studenten werd gevraagd of zij een persoonlijke band voelden met klasgenoten. Het bleek dat leerlingen met een betere onderlinge band, ook meer synchrone hersenactiviteit vertoonden. Om deze staat te bereiken, moesten studenten voorafgaand aan de les contact hebben.

Ook voor het schoolvak bleek een goede synchronisatie positief: studenten beoordeelden een vak hoger wanneer zij —letterlijk — meer op dezelfde golflengte zaten.

Het onderzoek is uitgevoerd met financiering van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)en de Amerikaanse National Science Foundation.