Het Slingeland Ziekenhuis experimenteert met slimme pleisters

Slimme pleisters houden de gezondheidstoestand van een patiënt continu in de gaten en zenden de gegevens door. Het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem experimenteert sinds kort met deze innovatie.

De pleisters worden verbonden met draadloze meetapparatuur en onder de matrassen geplaatste sensoren. Volgens een woordvoerster van het ziekenhuis komt er zo veel beter inzicht in de toestand van de patiënt. De arts krijgt veel meer informatie dan voorheen, wat van belang kan zijn bij het bepalen van de medische handelingen. De verzamelde informatie kan met duidelijke overzichten worden teruggekoppeld aan de patiënten.

Minder draden aan patiënt

Nog een voordeel van de slimme pleisters is dat de informatie draadloos wordt doorgegeven en er zo voor zorgt dat de patiënt minder draden en machines aan zich heeft hangen. Eind juni werd de geplande introductie van de slimme pleister al aangekondigd als onderdeel van het project ‘Sensing Clinic’,  een samenwerkingsverband tussen het ziekenhuis en het Japanse Fujitsu.

De slimme pleister valt onder fase 1 van het project. De eerste toetsingsfase met deelnemende patiënten loopt van september 2016 tot begin 2017. Daarna hopen de partijen de sensoren en pleisters in het hele ziekenhuis beschikbaar te maken. Fase 2 start daarna waarin CVA-patiënten en patiënten met een verhoogd risico op delier worden gemonitord door toepassing van bewegingssensoren.  

Het Slingeland Ziekenhuis is behalve met dit experiment ook bezig met de ontwikkeling van apps en apparatuur voor chronische patiënten om thuis hun gezondheid te meten. Zodoende hoeft de patiënt alleen nog maar naar het ziekenhuis te komen wanneer het echt nodig is en kunnen ze controlebezoeken verminderen.

Ook onderzoekt het ziekenhuis de mogelijkheid van e-consulting. Spreekuren met specialisten kunnen hiermee op afstand worden gehouden. Volgens het ziekenhuis zijn de innovaties zowel gericht op verbetering van de kwaliteit van de zorg als op meer onafhankelijkheid voor de patiënt. Bijkomend voordeel is dat er minder patiënten naar het ziekenhuis hoeven te komen, ondanks de toenemende vraag naar zorg.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
Volg jij ons al?