Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Hoge waardering voor Engelse variant Thuisarts.nl

De eerste resultaten van de Engelstalige variant van Thuisarts.nl – GPinfo.nl – zijn positief. Volgens artsenkoepel NHG, initiatiefnemer van Thuisarts.nl, ondersteunt het pilotproject zowel de doelgroep van (Engels sprekende) internationals als huisartsen. Thuisarts is een online vraagbaak die betrouwbare informatie biedt over ziekte en gezondheid. GPinfo.nl is gelanceerd op 22 september 2020 en betreft een pilot waarin circa 35 medische en niet-medische onderwerpen worden aangeboden in het Engels.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De NHG stelt dat het via vragenlijsten en interviews inzicht heeft gekregen in de waardering en mogelijke impact van GPinfo.nl. De resultaten geven volgens het genootschap aan dat GPinfo.nl (GP: general practitioner) zowel internationals als huisartsen helpt bij het respectievelijk vinden en bieden van informatie over symptomen en ziekten. Onderwerpen die aan bod komen, zijn het Nederlandse zorgsysteem en veel voorkomende medische onderwerpen (zoals blaasinfectie, cholesterol, corona, hoesten, hoge bloeddruk, dperessieve klachten en stress).

Veel waardering van gebruikers

De website GPinfo.nl werd in tweeënhalve maand meer dan 20.000 keer bezocht. Bijna 80 procent van de ondervraagde internationals vonden de informatie betrouwbaar en relevant. Van de ondervraagde huisartsen gaf ruim 70 procent aan dat met GPinfo.nl het consult efficiënter verloopt en de interactie met internationals verbetert. Bijna alle ondervraagden (96%) willen GPinfo.nl in de toekomst blijven gebruiken.

Volgens de NHG zijn er ook veel suggesties binnengekomen om de impact van de vraagbaak te vergroten, zoals:

  • Het vergroten van het aantal medische onderwerpen;
  • Meer informatie over hoe de gezondheidszorg in Nederland werkt;
  • Meer uitleg over specifiek Nederlands beleid en/of werkwijzen in de zorg;
  • Toevoegen van een zoekfunctie;

Verder kwam naar voren dat het eenvoudige taalgebruik op Thuisarts.nl in het Engels soms niet goed tot uiting komt. Daarnaast werd duidelijk dat naast een vertaling naar het Engels ook een culturele vertaalslag nodig is om aan te sluiten bij de verschillende referentiekaders van niet-Nederlandstalige burgers/patiënten.

Financiering nodig voor uitbreiding

GPinfo.nl blijft voorlopig in de huidige vorm in de lucht. Uitbreiding van onderwerpen en verwerking van de andere suggesties kan volgens de NHG alleen plaatsvinden met structurele financiering voor de doorontwikkeling van Thuisarts.nl. Hier vinden momenteel gesprekken over plaats.

Thuisarts.nl wordt voortdurend geüpdatet met informatie over medische aandoeningen, ook met tweedelijns informatie. In september werd de website bijvoorbeeld uitgebreid met een twintigtal oogaandoeningen die in het ziekenhuis behandeld worden.

Openingsmanifestatie 2022
Wilt u op 31 januari 2022 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen