Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Hybride operatiekamer CWZ in gebruik genomen

Deze week is het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) toegetreden tot de lijst met ziekenhuizen die beschikt over een hybride operatiekamer. Voor de realisatie van deze hypermoderne OK werkte het CWZ samen met Canon Medical Systems. De combinatie van een conventionele operatiekamer en een geavanceerde röntgenkamer biedt dankzij de beschikbaarheid van hoogwaardige beeldvormende technieken veel voordelen voor zowel patiënten als chirurgen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De ingebruikname van de hybride operatiekamer is voor het CWZ de volgende stap naar het ziekenhuis van de toekomst. Binnen die ambitie wordt gewerkt aan de ontwikkeling van hoogwaardige tweedelijns medisch-specialistische zorg in de regio Nijmegen. Dat gebeurt samen met externe zorgpartners.

Het geavanceerde röntgenapparaat is feitelijk het hart van de nieuwe hybride operatiekamer in het CWZ. Chirurgen, anesthesiologen, radiologen kunnen daardoor tijdens ingrepen gebruik maken van hoogwaardige beeldvormende technieken. Het röntgenapparaat is in staat om het te opereren gebied zowel door te lichten als een 3D-reconstructie maken.

Voordelen hybride operatiekamer

Hierdoor kunnen chirurgische ingrepen met veel grotere precisie uitgevoerd worden. Voor de patiënten betekent dit bovendien dat de ingrepen minder invasief zijn. De gedetailleerde beeldvorming zorgt ervoor dat de operatie in één sessie kan gebeuren. Patiënten hoeven niet eerst een behandeling bij radiologie en daarna een behandeling op de operatiekamer te ondergaan.

Dat verkleint de kans op complicaties en her-operaties. Daarnaast bevorderd het ook een sneller herstel. In de hybride operatiekamer kan een breed scala aan chirurgische ingrepen uitgevoerd worden. Denk aan vaatchirurgie, urologie en traumatologie.

Topklinische zorg

De nieuwe operatiekamer sluit ook aan bij de topklinische zorg die CWZ biedt. Daarbij is ligt de focus onder andere op voortdurend innoveren, opleiden en wetenschappelijk onderzoek. De nieuwe hybride OK past dan ook prima in de strategie voor het bieden van topklinische zorg. Daarnaast is de nieuwe operatiekamer een uitdagende werkplek voor artsen (in opleiding).

De samenwerking met Canon Medical Systems heeft ertoe geleid dat het CWZ benoemd is tot Europees referentieziekenhuis van Canon. Dit betekent dat het ziekenhuis kan beschikken over de nieuwste apparatuur en altijd toegang heeft tot de meest actuele software en nieuwste applicaties.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen