Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Iedereen kan thuis genen bewerken – Nieuwsoverzicht van 12 november

Vandaag ook: Subsidie voor 3D-print in de baarmoeder – Thuiskomertje, polsband voor dementen Beste Zorgidee. Deel dit met #eHealth en #icthealth.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Iedereen kan thuis genen bewerken

CRISPR/Cas9 is een krachtige, gemakkelijke techniek om genen te bewerken. NASA bioloog Dr. Josiah Zayner verkoopt via the ODIN doe-het-zelf setjes, waarmee iedereen aan de slag kan met de techniek. De financiering regelt hij via Indiegogo. Zayner is ervan overtuigd dat de techniek de wereld kan veranderen en dat dit het snelst gaat als iedereen ermee aan de slag gaat.

Er is in principe geen voorkennis nodig volgens Zayner: "Iedereen kan deze sets gebruiken – ook als u geen ervaring heeft met biotechnologie (er is veel uitleg en protocollen beschikbaar, zowel als tekst of in de vorm van filmpjes). Alles wat u nodig heeft , zit erin. U heeft geen andere apparatuur of gereedschap nodig." 

Subsidie voor 3D-print in de baarmoeder

Foetussen met een open ruggetje zijn erbij gebaat als de openliggende zenuwen tijdelijk worden bedekt met een siliconenvlies. Met een minuscule 3D-printer moet het mogelijk zijn het open ruggetje in de baarmoeder te bedekken met zo’n vlies. Dit idee van professor Dick Oepkes won de OpenMind-prijs van de Stichting Toegepaste Wetenschappen; dat is een laagdrempelige subsidie van 50.000 euro.

Prof. Dick Oepkes is hoogleraar foetale therapie – de eerste in Nederland. Foetale therapie is het behandelen van aandoeningen terwijl het kind nog in de baarmoeder zit. Bij een open ruggetje worden de blootliggende zenuwen beschadigd door het vruchtwater. Dat gebeurt rond de achttiende week van de zwangerschap, omdat het vruchtwater dan steeds meer afvalstoffen bevat. Tegenover de Ingenieur vertelt Oepkes: "In theorie zouden we de schadelijke werking van het vruchtwater kunnen afschermen met een vlies. Al brainstormend met collega’s van de TU-Delft en het Erasmus Universitair Medisch Centrum kwamen we op het idee: zou zo’n vlies niet zijn aan te brengen met 3d-printen?"

Thuiskomertje: polsband voor dementen is Beste Zorgidee

Het Thuiskomertje  is verkozen tot Het Beste Zorgidee van 2015. Nel Wagner bedacht het polsbandje naar aanleiding van haar dagelijkse bezoeken aan haar zus in een verpleeghuis. Daar zag ze dat patiënten met dementie lastig hun kamer terugvinden. Het polsbandje speelt een bekend muziekje als een patiënt zijn of haar voordeur nadert. Er waren maar liefst zeshonderd ideeën ingestuurd. De jury van de zorginnovatiewedstrijd koos daaruit vijf finalisten, waarna het Nederlandse publiek kon stemmen.

Het idee van Helena Schuengel kreeg bij de finale de ONVZ Vakprijs. Zij bedacht WhatsUpp omdat er een gat is ontstaan doordat de hulp bij huishouden sinds dit jaar onder de gemeente valt, terwijl de verpleegkundige landelijk is geregeld. Schuengel: "De hulp in de huishouding komt regelmatig bij ouderen en ziet het precies als er problemen zijn. Maar het blijkt omslachtig om contact op te nemen met de wijkverpleegkundige. WhatsUpp is een App waarmee een hulp in de huishouding of een familielid een mogelijk probleem snel kan doorgeven aan de wijkverpleegkundige.”

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Relined digitale zorg

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen