Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

‘In Nederland geen gebrek aan innovatie en pilots’

Innovatie is eigenlijk altijd en overal belangrijk dus ook voor de zorg. Innovatie betekent vooral veranderen. De zorg verandert en als je niet anticipeert ben je niet in staat om de juiste zorg te leveren. Dat zegt Marian Kaljouw, bestuursvoorzitter van de NZa in een gesprek met Lucien Engelen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Lucien Engelen, deskundige op het gebied van Health en Innovatie en tevens Edge Fellow bij het Deloitte Center for the Edge en Faculty bij Singularity University, trad in het kader van zijn podcasts The Future of Health in gesprek met dr. Marian Kaljouw (voorzitter raad van bestuur van de NZa) over innovatie in de zorg en de rol van de NZa.

“Mensen leven langer en gezonder, maar tegelijkertijd heb je te maken met een groeiend aantal kwetsbaren in de samenleving. De vraag concentreert zich nu vooral op het tekort aan mensen in de zorg. Interessanter is de vraag of we inderdaad voor alle uitdagingen wel mensen nodig hebben”, zegt Kaljouw.

De rol van de NZa in het proces van zorginnovatie is zorgen dat innovatie mogelijk is en wordt. De NZa is volgens Kaljouw vooral een marktmeester die de regels in de zorg bepaalt. “Bij de NZa werken allemaal mensen die nadenken over hoe de zorg toegankelijk én betaalbaar blijft in Nederland. Als we niks doen dan stijgen de zorgkosten volgens het RIVM in 2040 tot 174 miljard in 2040. Dat betekent onder andere dat onze kinderen en kleinkinderen flink meer premie zullen gaan betalen. Bovendien komt de solidariteit in de zorg onder druk te staan.”

Herbenoeming Kaljouw

Samenwerken is ook één van de speerpunten binnen deze organisatie, die onder Kaljouws leiding transformeerde van een naar binnen gerichte regelgever en toezichthouder tot een constructieve gesprekspartner

Kaljouw werd in maart van dit jaar herbenoemd tot bestuursvoorzitter van de NZa. Kaljouw is sinds 2015 bestuursvoorzitter van de NZa, die toezicht houdt op zorgaanbieders en zorgverzekeraars en de tarieven in de zorg vaststelt. Naast Marian Kaljouw bestaat de raad van bestuur van de NZa uit Bart Combée en Wim Sijstermans (CIO).

Beluister hieronder de Podcast met Lucien Engelen en dr. Marian Kaljouw


IN DEZE PODCAST-REEKS VERSCHENEN OOK:

  • Deepak Kaura – “Why IT should report to the Chief Medical Officer”
  • Aimee van Wynsberghe – “Datacenters on the Arctic to train an AI, really?”
  • Jeroen Tas – “Je spiegel in de badkamer wordt de spiegel van je gezondheid”
  • Maarten van Rixtel – “Het verkeerde antwoord op de verkeerde vraag”
  • Suzanne Verheijden – “De ‘digitale starter’​ zit wellicht naast je”

Klik hier voor alle podcasts.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen