Startup Watcherr gaat haar gezondheidsdetectiessysteem, waarbij een smartphone en een smartwatch worden ingezet, verder uitrollen dankzij een subsidie (Foto: Watcherr).

Internationalisering lonkt voor digitale gezondheidsdetectie van Watcherr

Oprichters Nikolai Stevens en Frederick Pouders van de startup Watcherr kunnen dankzij een kapitaalronde van 2 miljoen euro hun gezondheidsdetectiesysteem verder uitrollen. Watcherr uit Erembodegem kwam in 2021 met een systeem op de markt dat plug-and-play werkt met een smartwatch die patiënten dragen samen met hun smartphone. In België, Verenigd Koninkrijk en Canada wordt er al gebruik gemaakt van Watcherr.

Het systeem houdt continu de gezondheidstoestand van de gebruiker in de gaten. Watcherr biedt SaaS en AI-oplossingen voor woonzorgcentra, ziekenhuizen en mensen thuis aan de hand van een geïntegreerd software en hardware systeem. De gezondheidspatronen van de gebruiker worden continu gemonitord.

Wanneer er een onregelmatig patroon wordt gedetecteerd in de lichaamssensoren, die de gebruiker op zijn lijf draagt, geeft het systeem een waarschuwing. Zodra zo’n kritieke situatie wordt opgemerkt, gaat er niet alleen een alarm af bij de gebruiker zelf, maar desgewenst ook bij een zorgverlener in de buurt. Het systeem kan dus onregelmatigheden voorspellen, voorkomen en onregelmatigheden kunnen worden gemeld om kritische situaties te vermijden.

Watcherr moet wereld veroveren

De technologie werd enthousiast onthaald in de zorgsector, onder meer in woonzorgcentra. Enkele kenmerken van de geavanceerde tech-oplossing zijn: valdetectie, locatiebepaling binnen en buiten, hartslagmonitoring, gegevensinzichten zoals eet- en slaappatronen en spraakcommunicatie. Met de nieuwe kapitaalronde kunnen de verkoop- en marketinginspanningen van Watcherr worden versneld. Ook kan het netwerk van internationale distributeurs worden uitgebreid. De fondsen werden bijeengebracht door een aantal private investeerders, waaronder business angels van het Business Angel Netwerk Vlaanderen en early stage-investeringsfonds AngelWise.

Behalve de Watcherr zijn er steeds meer technologische hulpmiddelen in de ouderenzorg. Variërend van heupairbags, medicijndispensers, speciale horloges, leefstijlmonitoring en een app voor thuiszorgmedewerkers om het huis van een cliënt te betreden. Ze worden al veel gebruikt in zowel het verpleeghuis als in de wijkverpleging.

Ten aanzien van de financiering kan er echter nog veel worden verbeterd. Hoogleraar ‘Succesvolle technologische innovaties in de zorg’ aan de Tilburg University, Eveline Wouters, stelde onlangs in het Algemeen Dagblad (AD) nog dat het ontbreekt aan eenvoudige financiering. Ook zorgverzekeraars hebben volgens haar hierin een rol: “Als je echt wilt inzetten op meer technologie zouden financiën geen struikelblok mogen zijn. Nu is de ene zorgverzekeraar ruimhartiger dan de andere.”

Bedrijfsvoering verder ontwikkeld

Oprichters Nikolai Stevens en Frederick Pouders van Watcherr blijven verder sleutelen aan hun technologie, maar ook de bedrijfsvoering van de startup wordt verder ontwikkeld. Zo werden een nieuwe CEO en financieel directeur binnengehaald. Aan het roer komt nu Erik Horemans, die tien jaar lang het Belgische filiaal van het Nederlandse glasvezelbedrijf Genexis leidde. Volgens Watcherr werd Horemans specifiek binnengehaald vanwege zijn ervaring in het opschalen van activiteiten. CFO Piet Steenberghs bekleedde een gelijksoortige functie eerder al bij getrouwheidskaartenbedrijf Joyn en dienstenchequeprovider Trixxo Home.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
bevolkingsonderzoek
Bevolkingsonderzoek naar longkanker dichterbij dankzij AI
Treantprijs Alarmeringssysteem
Lim wint prijs met alarmeringssysteem voor ouderen
robot
Emotie-intelligente robot detecteert stress
innoveren
Philips mikt op meer mensgericht, duurzamer innoveren
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
Volg jij ons al?