Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
22 september 2016
Artikel delen

Jeroen Bosch Ziekenhuis gaat informatie uitwisselen via Forcare-platform

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in ’s-Hertogenbosch kiest voor Forcare als leverancier van een geïntegreerd IHE XDS-platform en een VNA (Vendor Neutral Archive). Met deze oplossing wil het Bossche ziekenhuis zijn patiëntgegevens integraal beheren en daarnaast de veiligheid bij het delen van informatie verbeteren.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis verwacht met het gebruik van het nieuwe platform voor informatie-uitwisseling  niet alleen de eigen patiëntenzorg verder te verbeteren, maar ook de door het ziekenhuis gewenste regionale samenwerking intensiveren. Het JBZ stelt het eerste topklinische ziekenhuis te zijn dat één geïntegreerde oplossing inzet voor gegevensuitwisseling via IHE XDS combineert met opslag in een VNA.

Betere en meer efficiënte zorg

Het JBZ investeert in het kader van zijn kernpunten betrokkenheid, veiligheid, gastvrijheid en openheid in de zorg  in nieuwe technologie die de zorg niet alleen verbetert, maar ook efficiënter moet maken. Mede daarom nam het ziekenhuis in de zomer van 2016 het nieuwe EPD-systeem HiX van Chipsoft in gebruik.

Forcare gaat nu volgens een gezamenlijk persbericht de volgende stap in digitalisering zetten met het IHE XDS-platform en het VNA. Hiermee is de in- en externe samenwerking met ketenpartners verder te versterken. Het JBZ zet het VNA in voor de opslag van alle (beeld)gegevens in het ziekenhuis gecombineerd met een IHE XDS-platform voor beheer, integratie en ontsluiting. Guido Zonneveld, manager MICT-beleid van het JBZ, zegt hierover: “Na de implementatie van HiX en het beschikbaar stellen van het patiënten- en zorgverlenersportaal willen we nu snel doorpakken met het uitwisselen van beeld- en patiëntgegevens op een veilige, snelle en eenvoudige manier.”

Forcare en het Jeroen Bosch Ziekenhuis hebben verder een samenwerkingscontract ondertekend om de ontwikkelingen op het gebied van IHE, XDS en VNA samen te volgen en toe te passen. Het ziekenhuis levert hierbij de use-cases aan, waarvoor Forcare toepassingen en producten zal ontwikkelen.

Koplopersrol in Embraze

Ook moet deze stap het JBZ helpen een koplopersrol in te nemen in Embraze, een initiatief voor betere kankerzorg van het Erasmus MC in Rotterdam, het Bravis Ziekenhuis in Bergen op Zoom en Roosendaal, het Amphia Ziekenhuis in Breda en Oosterhout, en Instituut Verbeeten.

Het platform van Forcare is gebaseerd op een concept van Patient-Empowered Collaborative Care: samen met Radboudumc werken aan ‘impact’ op de gezondheidszorg, met als basis de IHE-gecertificeerde oplossingen, voegt Harm-Jan Wessels, CEO van Forcare, toe. Forcare is ontwikkelaar van een modulair softwarepakket dat  systemen in de gezondheidszorg op elkaar aansluit om zo medische informatie te ontsluiten voor zorgprofessionals, ook als de systemen zijn gebaseerd op verschillende industriestandaarden.

Forcare bij Radboudumc

Begin september besloot het Nijmeegse academisch ziekenhuis Radboudumc ook om een platform van Forcare in te voeren, om patiëntinformatie veilig uit te kunnen wisselen met andere zorgaanbieders in en buiten de regio. Het Nijmeegse universiteitsziekenhuis koos er na een aanbesteding in 2015 voor om Forcare een proof of concept uit te laten voeren. Nu de praktijkproeven  volgens het ziekenhuis succesvol zijn afgerond, kan de daadwerkelijke uitrol beginnen. Radboudumc heeft een serie van use cases gedefinieerd, die nu door middel van dit platform kunnen worden gerealiseerd. Thema’s zoals omgang met privacy en de rol van de patiënt staan daarbij centraal.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen