Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Jouw Omgeving biedt online behandelmodules Hersenz

E-health platform Jouw Omgeving heeft een driejarige samenwerkingsovereenkomst getekend met zorgverlener Hersenz. Cliënten van Hersenz, mensen met niet-aangeboren hersenletsel, krijgen in het kader van de overeenkomst blended hulpverlening aangeboden via het online portal van Jouw Omgeving. Eerder dit jaar werd er al een samenwerking gesloten tussen Jouw Omgeving en medicatieplatform MedApp.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Hersenz is een samenwerkingsverband tussen 13 zorgorganisaties die cliënten behandelen met niet-aangeboren hersenletsel. Deze cliënten werkten al met een uniforme behandelmethode, in groepsverband en individueel aan huis, die nu ook online beschikbaar zijn. Zo kunnen zij thuis en op elk gewenst moment zelfstandig aan hun behandeldoelen werken. De online behandelmodules van Hersenz zijn de afgelopen tijd in samenwerking met behandelaars gedigitaliseerd. Zij sluiten nu visueel en qua interactie goed aan bij doelgroep, die moeite heeft met complexe taken en interfaces.

Online behandelmodules passend

Judith Zadoks, programmamanager bij Hersenz, stelt dat er is gekozen voor de blended mix aan behandelvormen om cliënten meer eigen regie te geven, maatwerk te kunnen bieden en het thuisfront makkelijker te betrekken. “Daar passen de online behandelmodules natuurlijk goed bij en die mogen anno 2018 eigenlijk ook niet meer ontbreken. Met dank aan de creatieve en constructieve aanpak van Jouw Omgeving hebben we dit kunnen realiseren.”

Robbert Slotman van Jouw Omgeving heeft het over een uitdagende voorbereiding. “Ruim een jaar geleden zijn wij gestart met de ontwikkeling van passende modules. Het bleek minder eenvoudig te zijn om behandelingen een-op-een te digitaliseren, omdat deze doelgroep moeite heeft met informatieverwerking en een benadering vraagt die veel visueler is. We hebben daarom heel veel aandacht besteed aan het ontwerp en vormgeving tijdens het ontwikkelproces. Daarbij zijn wij enorm geholpen met de intensieve betrokkenheid van de behandelaars van Hersenz voor de inhoudelijke input.”

2017 eerste pilots

In 2017 hebben cliënten van de locaties Hersenz-Middin, Hersenz-InteraktContour en Hersenz-De Noorderbrug als eerste de online-behandelingen via Jouw Omgeving getest. Zij volgden de module ‘Grip op je energie’. Na een positieve evaluatie van deze pilot zijn de behandelmodules ‘Omgaan met veranderingen’, ‘Aandacht en geheugen’ en ‘Plannen en organiseren’ gerealiseerd. Bedoeling is dat de Hersenz-organisaties met zo’n 1.800 cliënten gebruik gaan maken van de modules via Jouw Omgeving.

Zadoks benadrukt dat men nog middenin het implementatieproces zit. “Nu moeten behandelaars de digitale omgeving in de praktijk gaan gebruiken. Dat gaat ook over de communicatie met cliënten en met elkaar als interdisciplinair team. Jouw Omgeving biedt heel veel mogelijkheden, maar je moet wel weten wat je wil en daar afspraken over maken. Daarin trekken we goed samen op met Jouw Omgeving. Behandelaars krijgen ook scholing en intervisie. Met een gezamenlijk ontwikkelteam bespreken we hoe techniek, vormgeving en praktijk elkaar kunnen versterken. De eerste ervaringen zijn positief.”

Over Jouw Omgeving, MedApp

Jouw Omgeving is een beveiligd, online platform waarin cliënten en hun omgeving met professionals kunnen samenwerken aan een toekomst met perspectief. Dat doet Jouw Omgeving met een persoonlijke omgeving voor behandelprogramma’s. Op ieder gewenst moment kunnen behandelaar en cliënt online met elkaar in gesprek en informatie delen. De oplossingen van Jouw Omgeving worden momenteel ingezet door zorgaanbieders en zorgprofessionals in het brede sociaal domein, sociale wijkteams, jeugdzorg, GGZ en gehandicaptenzorg. Jouw Omgeving telt inmiddels ruim 50.000 gebruikers.

Hersenz is een samenwerkingsverband van dertien zorgorganisaties. Hersenz biedt een behandelprogramma waarin mensen met niet-aangeboren hersenletsel en hun naasten leren leven met de gevolgen van dit hersenletsel. Het resultaat is dat het functioneren verbetert en de kwaliteit van leven van alle betrokkenen toeneemt.

Samenwerking Jouw Omgeving en MedApp

E-Healthplatform Jouw Omgeving en medicatieplatform MedApp maakten in juni bekend samen medicatietrouw onder Nederlandse jongeren te willen verbeteren. In opdracht van het Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie (E-KJP) werd MedApp in Jouw Omgeving geïntegreerd. MedApp is een applicatie die waarschuwt wanneer het tijd is om medicatie in te nemen.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen