Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Kort zorgnieuws: Digitale zorgsamenwerking; Meekijkconsulten; Online GGZ, en meer

Iedere week ontvangt de redactie van ICT&health een groot aantal persberichten en potentiële nieuwsartikelen. Die zijn niet allemaal geschikt om er een apart, volledig artikel van te maken. Daarom zetten wij een aantal kleinere berichten bij elkaar in dit wekelijks overzicht. De onderwerpen van de berichten kunnen uiteenlopen, maar ze hebben allemaal betrekking op digitale ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Deze week in het kort zorgnieuws aandacht voor een samenwerking tussen het Diakonessenhuis en zorgverzekeraar Zilveren Kruis voor de modernisering en digitalisering van de zorg en het succes van de meekijkconsulten in de regio Almere.

Verder ook kort zorgnieuws over de versoepeling van de patiëntenstop bij PsyQ en i-psy Den Haag en twee bestuurlijke versterkingen voor zorgverzekeraar VGZ en de Reinier Haga Groep.

Digitale zorgsamenwerking

Het Diakonessenhuis heeft een driejarige overeenkomst gesloten met Zilveren Kruis over de modernisering en digitalisering van zorg. De partijen willen op deze manier de zorg in de regio Utrecht kwalitatief op peil, betaalbaar en voor iedereen toegankelijk houden. Doel is om dit onder andere te bereiken door meer zorg thuis en digitaal aan te bieden.

“Deze meerjarenovereenkomst geeft de komende jaren zekerheid en ruimte aan ons ziekenhuis. Dat is een steun in de rug voor nieuwe initiatieven om onze zorg daadwerkelijk te veranderen naar steeds meer zorg thuis en digitaal als het kan”, vertelt John Taks, voorzitter Raad van Bestuur van het Diakonessenhuis.

Meekijkconsult in Almere

Dankzij het inzetten van zogenoemde meekijkconsulten kunnen inwoners van Almere met niet spoedeisende medisch-specialistische vragen vaker onder behandeling blijven bij hun eigen huisarts. Omdat artsen van het ziekenhuis, indien dat gewenst is, letterlijk mee kunnen kijken met een consult van huisarts, hoeven de patiënten niet altijd meer zelf naar het ziekenhuis te komen.

Sinds de start van het meekijkconsult, vorig jaar, zijn veel ervaringen van patiënten, medisch specialisten en huisartsen. Die zijn overwegend positief. Onlangs zijn de vakgroepen Urologie en Anesthesie van het Flevoziekenhuis aangesloten. Dit betekent dat vanf nu álle niet acute specialismen, met uitzondering van de SEH en IC, voor een meekijkconsult ingeschakeld kunnen worden.

PsyQ en i-psy Den Haag schakelen weer op

Door een tekort aan (regie)behandelaren hebben PsyQ en i-psy in Den Haag tijdelijk een patiëntenstop moeten instellen. Begin september werd die patiëntenstop nog verlengd tot half oktober. Inmiddels zijn de wachtlijsten een stuk korter geworden en is ook de capaciteit van (regie)behandelaren vergroot. Daardoor wordt de patiëntenstop in de regio Den Haag de komende periode volgens onderstaand schema gefaseerd afgebouwd.

Reguliere intakes bij PsyQ en i-psy:

  • Carel Reinierszkade: intakes mogelijk met ingang van 15 oktober.
  • Leggelostraat: intakes mogelijk met ingang van 15 oktober.
  • Lijnbaan: intakes mogelijk met ingang van 1 februari 2022.

Intakes voor een specifieke diagnose

  • ADHD: intakes uiterlijk per 1 december mogelijk.
  • Seksuologie: intakes uiterlijk per 1 december mogelijk.
  • Bipolaire stoornissen: intakes uiterlijk per 1 december mogelijk.
  • Eetstoornissen: intakes mogelijk vanaf 1 december.

Nieuw lid RvC VGZ

Marion Koopman is per 5 oktober toegetreden tot de Raad van Commissarissen van zorgverzekeraar VGZ met de portefeuille Digitalisering & Transformatie. Koopman (1968) is een ervaren bestuurder met een gedegen expertise en ervaring op het vlak van innovatie, transformatie en verbinding. Zij is sinds 2020 Chief Growth Officer bij GroupM Emea (media en online marketing)

“De implementatie en realisatie van de ambitieuze strategie van Coöperatie VGZ geeft vele uitdagingen op het gebied van innovatie en digitale transformatie. Met haar uitstekende track-record op deze aspecten alsmede haar focus op verbinding en creatieve, duurzame oplossingen versterkt Marion de toezichthoudende functie op deze onderwerpen en gaat zij een belangrijke bijdrage leveren aan de dialoog van onze Raad met het Executive Committee”, aldus Ron Icke, voorzitter van de Raad van Commissarissen

Bestuurlijke versterking Reinier Haga

Op 1 oktober is Pier Eringa (60) benoemd tot lid raad van bestuur van de Reinier Haga Groep (RHG) en directievoorzitter a.i. van het LangeLand Ziekenhuis. Eringa is een ervaren bestuurder in de publieke en semipublieke sector. Zo is hij tevens voorzitter van Stichting Open Nederland. Deze organisatie is verantwoordelijk voor het organiseren van testcapaciteit in de Covid-19 pandemie.

Tot zover het kort digitaal zorgnieuws van deze week. Tips, suggesties of persberichten voor dit zorgnieuws overzicht kunnen per mail gestuurd worden naar redactie@icthealth.nl. Check ook de blogs van onze redactieraad en gastauteurs.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen