Kort zorgnieuws: Startarts.nl; Aiosyn nominatie; PGO e-learning en een 3D-hand

Wekelijks ontvangt de redactie van ICT&health vele persberichten en nieuwsartikelen. Die zijn niet allemaal geschikt voor een volledig nieuwsbericht. Daarom zetten wij een aantal kleinere berichten bij elkaar in een wekelijks overzicht. De onderwerpen van de berichten in dit overzicht kunnen uiteenlopen, maar ze hebben allemaal betrekking op innovaties en de digitale ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

In het kort zorgnieuws deze week aandacht voor een website met loopbaanadviezen voor jonge, startende artsen, de nominatie van een AI-startup van het Radboudumc en een e-learning voor het vergroten van de kennis van PGO’s. Verder ook nog aandacht voor een 3D-puzzelmodel van een hand.

Startarts.nl helpt startende artsen

Speciaal voor startende artsen is onlangs de website Startalsarts.nl gelanceerd. Daar vinden zij praktische informatie antwoord op vragen als: welke specialismen zijn er, hoe maak ik een keuze, heeft promoveren zin en wat moet ik regelen?

Op de website staan ook vlogs van startende artsen die tips geven. Denk aan iemand die net een opleidingsplek heeft bemachtigd en zijn ervaringen deelt over het sollicitatieproces. Of een arts-onderzoeker die vertelt wat je allemaal moet regelen als je begint met je promotietraject. De site is een initiatief van de artsenfederatie KNMG, LAD en De Jonge Specialist.

Aiosyn geselecteerd voor Pole Position

Pole Position is een nieuw initiatief van Techleap.nl. gericht op deeptech startups. In de eerste ‘lichting’ worden 10 ambitieuze bedrijven in de medische technologie naar de scale-up fase begeleid.

Een van de geselecteerde start-ups is Radboudumc spin-off Aiosyn: we geloven in de synergie tussen pathologie en artificial intelligence (AI). De AI oplossingen van Aiosyn maken het werk van pathologen nauwkeuriger, efficiënter en effectiever ten bate van de patiënt en de samenleving.

E-learning voor PGO kennis

Om persoonlijke gezondheidsomgevingen breder bekend te maken bij zorgprofessionals, is een e-learning ontwikkeld. In twee modules krijgt de zorgverlener de basisinformatie die nodig is om met een PGO aan de slag te kunnen, en leert hij of zij waarom een PGO belangrijk is.

De modules zijn geschikt voor alle zorgprofessionals. Er is geen specifiek kennisniveau vereist om de e-learning te volgen. Na het volgen van de 2 modules weet je als zorgprofessional wat een PGO is, hoe het in grote lijnen werkt en waar een PGO vandaan komt.

Een handige 3D hand

Technisch Geneeskundige Maaike Koenrades en Technisch Geneeskunde studente Judith Waldner-Troost hebben een 3D-model van een hand ontwikkeld die gebruikt kan worden in het onderwijs. De hand is geproduceerd met een 3D-printer. Hij kan bewegen als een echte hand en als een puzzel in- en uit elkaar gehaald worden.

In de hand zijn digitale tunnels gemaakt en de bordelen zijn met flexibel filament met elkaar verbonden. Op de uiteindes, zoals bij de vingerkootjes, werden de tunnels versmald. Zo kon het flexibele filament erin geklemd worden waardoor het goed bleef zitten, maar ook weer los te trekken was.

Tot zover het kort zorgnieuws van deze week. Tips, suggesties of persberichten kunnen per e-mail gestuurd worden naar redactie@icthealth.nl. Check ook de blogs van onze redactieraad en gastauteurs. En van de deskundigen in onze Innovation Partners Group.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?