Kort zorgnieuws: Versnellen zorginnovaties; Bijeenkomst ouderengeneeskunde, en meer

Ook in deze herfstvakantieweek ontving de redactie van ICT&health weer een flink aantal persberichten en potentiële nieuwsartikelen. Die zijn niet allemaal geschikt om er een apart, volledig artikel van te maken. Daarom zetten wij een aantal kleinere berichten bij elkaar in dit wekelijks overzicht. De onderwerpen van de berichten kunnen uiteenlopen, maar ze hebben allemaal betrekking op digitale ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

Deze week in het kort zorgnieuws aandacht voor een innovatie versnellende samenwerking, een subsidie voor onderzoek naar de behandeling van alvleesklierkanker en de bijeenkomst voor ouderengeneeskunde in de toekomst. Verder ook aandacht voor een nieuw bestuurslid bij Carintreggeland en de definitieve invoer van DigiD bij Amphia.

Zorginnovaties versnellen

VitaValley en Dutch Health Hub richten zich beiden op het delen van kennis en het samenbrengen van netwerken in de zorgsector. De twee partijen hebben besloten samen te werken met als doel het versnellen van zorginnovaties. Met dit kennispartnerschap wordt de thematische expertise van VitaValley en het netwerk van Dutch Health Hub ingezet om de transitie van zorg naar gezondheid te versnellen.

“Duurzame transformatie in zorg en welzijn doe je niet alleen. Alleen door te delen, te ontmoeten, te inspireren en van elkaar te leren komen we verder”, aldus Pim Ketelaar, programmadirecteur van VitaValley. “De nieuwe samenwerkende coalities die vanuit de Dutch Health Hub tot stand komen dragen bij aan betaalbare, betere en duurzamere zorg met meer aandacht voor gezondheid en preventie”, voegt zijn collega Maarten Ploeg daar aan toe.

Subsidie goed geneesmiddelengebruik

ZonMw heeft een subsidie van ruim drie ton toegekend aan chirurg Bas Groot Koerkamp voor zijn onderzoek naar een nieuwe behandelmethode voor alvleesklierkanker. In de studie wordt onderzocht of patiënten beter gebaat zijn wanneer zijn eerst een chemotherapie ondergaan en daarna pas geopereerd worden.

De subsidie is toegekend in het kader van het programma ‘Goed Geneesmiddelen Gebruik’. De onderzoekers willen aan de hand van bloedonderzoek weten of er aanwijzingen te vinden zijn aan de hand waarvan al in een vroeg stadium kan worden voorspeld bij welke patiënten de chemotherapie de beste effecten zal hebben.

Bijeenkomst ouderengeneeskunde

Op 2 november organiseert het Zuyderland Medisch centrum een bijeenkomst over Ouderengeneeskunde. Door de vergrijzing wordt het voor huisartsen, ziekenhuizen, thuiszorgorganisaties en zorginstellingen een steeds grotere uitdaging om de juiste zorg, op de juiste plek voor ouderen aan te bieden.

Bovendien heeft niet elke oudere dezelfde behoeften. De ene 75-jarige heeft meer hulp en zorg nodig dan de andere. Zorg die naast huisartsen, ziekenhuizen, thuiszorgorganisaties en zorginstellingen ook door mantelzorgers geleverd wordt. De bijeenkomst geeft informatie over het specialisme Ouderengeneeskunde binnen Zuyderland, nu en in de toekomst.

RvB Carintreggeland

Per 15 oktober is Inge Zwijnenberg toegetreden tot de Raad van Bestuurd van Carintreggeland. Inge wil in haar nieuwe functie, samen met RvB collega Heidi de Bruijn, een belangrijke bijdrage leveren aan een waardevol leven van cliënten en waardevol werken van alle Carintreggelandmedewerkers.

Door haar jarenlange ervaring in meerdere functies bij de Rabobank brengt Inge onder meer veel kennis in op het gebied van algemene bedrijfsvoering en het leiden van transities in een complexe organisatie, specifiek op het gebied van financiën, organisatieontwikkeling, risicobeheersing en digitalisering.

mijnAmphia omarmt DigiD

Patiënten van het Amphia ziekenhuis kunnen vanaf 22 november alleen nog met DigiD inloggen op het patiëntenportaal mijnAmphia. Dit betekent dat het vanaf die dag niet meer mogelijk is om met de ‘oude’ gebruikersnaam en wachtwoord in te loggen. Amphia introduceerde in mei van dit jaar de DigiD inlog-optie, maar patiënten konden gedurende een overgangsperiode ook nog de oude inlog-methode gebruiken. Daar komt 22 november dus een einde aan.

Tot zover het kort digitaal zorgnieuws van deze week. Tips, suggesties of persberichten voor dit zorgnieuws overzicht kunnen per mail gestuurd worden naar [email protected]. Check ook de blogs van onze redactieraad en gastauteurs.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
Volg jij ons al?